Sveti mučenici Evtropije, Kleonik i Vasilisk

Sveti mučenici Evtropije, Kleonik i Vasilisk su bili drugovi Svetog Teodora Tirona.

Kad Teodor slavno skonča, oni ostali su u tamnici iza njega, i dugo nisu bili osuđeni zbog smene namesnika carskog u gradu Amesiji. Kada je stigao novi namesnik, još nečovečniji od svog prethodnika, naredi te mu izvedoše ovu trojicu. Sva trojica su bili mladići, i to Evtropije i Kleonik braća rođena, a Vasilisk srodnik Svetom Teodoru. No sva trojica po bratskoj ljubavi behu kao rođena braća.

Tako i pred namesnikom rekoše: „Kao što je Sveta trojica nedeljiva, tako smo i mi po veri nedeljivi i po ljubavi nerazlučni“. Uzaludna su bila sva laskanja od strane namesnika, i uzaludni pokušaji njegovi da potkupi Evtropija.

Najpre ovoga pozva da s njim večera, što Evtropije odbi govoreći iz Psalama: blago mužu koji ne ide na savet nečestivih, potom mu ponudi ogromno blago — sto i pedeset litara srebra — što Evtropije takođe odbi podsetiv namesnika, da Juda zbog srebra dušu svoju izgubio. Posle svih pokušaja, istjazanja i muka prva dvojica su osuđena na raspeće, a Vasilisk na posečenje mačem. I dva brata na dva krsta su raspeta, za što oni odadoše hvalu Hristu, što ih udostoji one smrti, kojom i On umre; a treći Vasilisk mačem posečen. Mučenički su stradali 308. godine.

Foto:ilustracija/pixabay

Ako ste propustili