Sveti Kirijak Otšelnik – Miholjdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetog Kirjaka, u narodu poznat kao Miholjdan. U narodu se verovalo da na ovaj dan dolazi jesen.

Sveti Kirijak Otšelnik je rođen je 448. godine u Korintu. Otac mu se zvao Jovan i bio je sveštenik. Majka mu se zvala Evdokija. U ranoj mladosti postavljen za čteca saborne crkve u Korintu. U svojoj 18-toj godini odlazi u Jerusalim u manastir svetog Jevtimija, gde se zamonašio.

Sveti Kirijak je bio krupan i snažan telom, i takav je ostao do duboke starosti, i pored teškog posta i bdenja. U pustinji se ponekad godinama hranio samo sirovim zeljem. Bio je veoma aktivan u borbi za pravoslavlje izobličavajući jeresi, naročito origenizam. Za sebe je govorio, da ga od kako je monah sunce nikad nije videlo da jede niti da se gnevi na koga. Po ustavu Svetog Haritona monasi su jeli samo jedanput dnevno, i to po zalasku sunca.

Umro je u svojoj 109-toj godina života, 557. godine u manastiru Svetog Haritona u Jerusalimu gde je i sahranjen.

Foto:Wikipedia

Next Post

IZMЕNА RЕŽIMА RАDА LINIJА GRADSKOG PREVOZA ZBОG SNIMАNjА FILMА

Суб окт 12 , 2019
Zbоg snimanja filma „Оčеvi slоbоdе“ u Кaramatinоj ulici, na dеlu оd Lagumskе dо Fruškоgоrskе ulicе, kоjе ćе izvоditi prоdukcijska kuća „Коšutnjak film“, u pеriоdu оd nеdеljе, 13.10. оd 13.00 časоva dо 14.10.2019. gоdinе dо 08.00 časоva, mеnja sе rеžim rada linijе JGP-a na slеdеći način: vоzila na liniji 705 u […]