Trend

Sveti Jovan Zlatousti – Najčuveniji propovednik u istoriji crkve

Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva slavi dan Svetog Jovana Zlatoustog, Carigradskog patrijarha, najčuveniji propovednik u istoriji crkve i jednog od tri Sveta jerarha.

Rođen je u Antiohiji, od oca Sekunda (vojvode) i majke Antuse. Učio je najpre grčku filozofiju i zgnušao se na grčko mnogoboštvo. Usvojio hrišćansku veru kao jedinu i celu istinu, i studirao je bogoslovlje. Krstio ga je antiohijski patrijarh Meletije. Nakon smrti roditelja zamonašio se i počeo strogo podvizavati.

U Antiohiji je rukopoložen u čin đakona i sveštenika. Kao đakon napisao je knjigu “O sveštenstvu”.

Izabran je za episkopa carigradskog ali kako je predlagao potpunu reformu crkve i carskog dvora ušao je u sukob sa caricomEvdoksijom. Dva puta je prognan a drugi put je prognan u Kukuz u Jermeniji gde je i preminuo na Krstovdan 14.septembra 407.godine.

Vera nije dovoljna za spasenje, jer Bog ne prisiljava već privlači one koji hoće da budu privučeni. Isto tako, u vršenju Tajni, obred ili materija nisu dovoljni, nego je nužno prizivanje Duha Svetoga. U svojoj društvenoj etici, Sv. Jovan Zlatousti je dokazivao da je ljubav prema bližnjem i siromašnom prava tajna.

Njegove svete mošti su krstaši 1204. odneli iz Carigrada u Rim (Vatikan), gde su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u Carigrad (Istanbul).