Sveti Atanasije – On je pisao Simbol vere

Sveti Atanasije je rođen u Aleksandriji 296 god. i od samog detinjstva imao naklonost ka duhovnom zvanju.

Bio đakon kod arhiepiskopa Aleksandra, i pratio ovoga u Nikeju na I Vaseljenskom Saboru. Na ovom saboru Atanasije se proslavi svojom učenošću, blagočešćem, i revnošću za Pravoslavlje. On je vrlo mnogo doprineo, da se arijanstvo suzbije, a pravoslavlje utvrdi.

On je pisao Simbol vere, koji je bio na Saboru usvojen. Po smrti Aleksandrovoj Atanasije bi izabran za arhiepiskopa Aleksandrijskog. U zvanju arhiepiskopskom ostane preko 40 godina. premda ne sve to vreme na prestolu arhiepiskopskom. Bez malo kroz ceo život svoj bio je gonjen od jeretika. Od careva najviše su ga gonili: Konstancije, Julijan i Valens; od episkopa Jevsevije Nikomidijski, sa još mnogim drutim; a od jeretika Arije i njegovi sledbenici. Bio je prinuđen da se krije od gonitelja čak i u bunaru, u grobu, po privatnim kućama, pustinjama. U dva maha morao je bežati u Rim. Tek pred smrt proživeo je neko vreme mirno kao pastir dobri usred dobrog stada svoga, koje ga je istinski ljubilo. Malo je svetitelja koji su bili tako bezobzirno klevetani i tako zločinački gonjeni kao Sv. Atanasije. No njegova velika duša sve je trpeljivo podnela radi ljubavi Hristove i najzad izašla pobedonosna iz cele te strašne i dugotrajne borbe. Za savet, utehu i moralnu potporu često je odlazio Svetom Antoniju, koga je on poštovao kao svog duhovnog oca.

Umro je 373 godine.

Foto:wikipedia

Next Post

Marokanska vlada je rešila da ulaže u modu

Сре јан 31 , 2018
Marokanska moda poznata je po svojim bogatim tekstilima i tradicionalnim izradama , a vlada Maroka je rešila da ulaže u veće sponzorisanje njihove mode. Marokanska vlada je rešila da kroz razna sponzorisanja više približi njenu modu svetu jer se procenjuje da se od ove grane industrije u Maroko slije preko […]

Ako ste propustili