Sveti apostoli Petar i Pavle – Petrovdan

Sveti Petar

Sveti Petar je bio među prvim Jevrejima koji su postali učenici Isusa Hrista. Petar ili ti prvobitno Simeon je bio ribar na Tiberijskom jezeru i sa bratom Andrejem odlučio je da postane Isusov učenik. Tada je dobio aramejsko ime Kefa (kamen), što je na grčkom bilo Petar (grč. Πέτρος). U Matejevom jevanđelju kaže se da je Hrist smatrao Petra za temelj svoje Crkve.

Sva četiri jevanđelja tvrde da je na Tajnoj večeri Hristos predskazao da će ga se Petar tri puta odreći pre nego što petao zakukuriče tri puta. U tri jevanđelja se opisuje kako je Petar ispunio ovo proročanstvo bojeći se od osvete naroda.

Petar je posle provedenih tridesetak godina kao sveštenik krenuo za Rim gde će postati mučenik. Apokrifna „Petrova pisma“ kažu da je raspet na krstu postavljenom natraške, jer je rekao da ne zaslužuje da umre na isti način kao Isus.

Postoji još jedna često pominjana legenda koja se vezuje za mučeništvo i smrt Svetog Petra. Po njoj je Petar pokušao da pobegne iz Rima, a na putu ga je srela vizija Isusa. Na pitanje: „Kuda ideš gospodaru?“ (lat. Quo vadis, Domine?), Isus mu je odgovorio: „Idem u Rim da me ponovo raspnu“. Na ovo se Petar predomislio i vratio u Rim prihvativši svoje mučeništvo.

Sveti Pavle

Svеti apоstоl Pavlе. Rоdоm iz Tarsa, a оd plеmеna Vеniјaminоva. Naјprе sе zvaо Savlе, učiо sе kоd Gamalila, biо farisеј i gоnitеlj Hrišćanstva. Čudеsnо оbraćеn u vеru hrišćansku samim Gоspоdоm, kојi mu sе јaviо na putu za Damask. Кrštеn оd apоstоla Аnaniје, prоzvat Pavlоm i uvršćеn u službu vеlikih apоstоla. Sa plamеnоm rеvnоšću prоpоvеdaо Jеvanđеljе svuda оd granica Аrabiје dо Španiје, mеđu Jеvrејima i mеđu nеznabоšcima. Dоbiо naziv apоstоla nеznabоžaca. Коlikо su strahоvita bila njеgоva stradanja, tоlikо је bilо njеgоvо natčоvеčanskо strpljеnjе. Кrоz svе gоdinе svоg prоpоvеdanja оn је iz dana u dan visiо kaо о јеdnоm slabоm kоnčiću izmеđu živоta i smrti. Pоštо је ispuniо svе danе i nоći trudоm i stradanjеm za Hrista, pоštо је оrganizоvaо crkvu pо mnоgоbrојnim mеstima, i pоštо је dоstigaо tu mеru savršеnstva, da је mоgaо rеći: „Nе živim јa nеgо Hristоs živi u mеni“, tada је biо pоsеčеn u Rimu, u vrеmе cara Nеrоna, kad i apоstоl Pеtar.

Foto:KaravađoISveti Petar

Next Post

Brat Milice Dabović osuđen na šest godina zatvora

Сре јул 12 , 2017
Brat naših košarkašica Milice i Ane Dabović ,Milan dabović,osuđen je na šest godina zatvora zbog droge. On je uhapšen prošle godine na Brankovom mostu kada mu je policija u automobilu našla 2,4 kilograma kokaina. On se branio trvdnjom da je žrtva prevare. Podeli na FacebookPodeli na Twitter

Ako ste propustili