Sveti Andrej Prvozvani

Sveti Andrej Prvozvani je apostol koga je Isus Hrist prvog pozvao da bude njegov učenik i apostol pa je i odatle naziv Prvozvani. On je takodje bio i brat Svetog Petra.

Rođen je u jevrejskom mestu Vitsaida i bio je ribar po zanimanju. Nakon što je Jovan Krstitelj pozvao sve svoje učenike da slede Isusa Hrista ,Andrej,kao jedan od učenika Jovana, je to i učinio zajedno sa bratom Petrom.

Nakon smrti Isusa Hrista kao apostol obišao je mnoge gradove. U Peleponezu kome je bio,prema prdanju,iscelio je mnoge ljude a oni su prihvatili hrišćanstvo. Namesniku se to nije svidelo pa je naredio da se Andrej razapne.

Dok je bio razapnut na krstu i dalje je držao propovedi ljudima okupljenim oko njega. Pred svoju smrt se pomolio i izgovorio reči koje su ostale zabeležene: „Gospode Isuse Hriste, ne dopusti da me skinu s krsta, na kome visim radi imena Tvog, nego me primi, Učitelju moj: Tebe zavoleh, Tebe poznah, Tebe ispovedam, Tebe videti želim, što jesam Tobom jesam. Gospode Isuse Hriste, primi u miru duh moj, jer već je vreme da dođem k Tebi i da gledam Tebe, za kojim silno čeznem! Primi me, Učitelju Blagi, i učini da ne budem skinut s krsta pre no što Ti primiš duh moj!“. Nakon toga je preminuo.

U istočnom delu Srbije dan Svetog Andreje su nazivali i Mečkin dan. Dan kada se spremala hrana za medvede kako ne bi poklali stoku.

Porodica Karađorđević slavi ovaj dan koji je uveo vožd Karađorđe,posle oslobođenja Beograda od turske vlasti.

Foto:wikipedia

Ako ste propustili