Sveta Varvara

Po predanju,Sveta Varvara živela je u 3.veku,u vreme rimskog cara Maksimijana. Odrasla je sa ocem Dioskorom koji je bio mnogobožac i bio je vrlo strog. Zbog svoje lepote bila je veoma viđena ali se zavetovala da će ostati sama i svoj život posvetiti Bogu a otac u želji da je sačuva zatvori je u kulu svog dvorca sa sluškinjama i svim bogatim udobnostima.

Jednog dana je zidano je kupatilo i hteo je otac da napravi dva prozora ali Varvara je tražila tri prozora za Oca, Sina i Svetoga Duha. Otac ljut i prek odvede Varvaru kod starešine oblasti gde je priznala da je hrišćanka i da se nikada neće pokloniti idolima.

Zbog njenog priznanja stavljena je na muke,najpre je istukoše, palili su joj rebra i grudi, a na kraju su je svukli do gola i tako gradom proveli. Otac Dioskor je svojoj kćeri na kraju odsekao glavu. Njenog oca pogodio je grom i nije odmah preminuo već se mučio.

Zbog svog žrtvovanja za veru proglašena je svecem.

Narodni običaj kaže da se uoči svete Varvare kuva “varica” žito,uveče ostavi da uvri pored vatre u loncu, pa se sutra na Varvarin dan gleda sa koje je strane navrilo, pa se kaže da sa te strane u polju treba sejati pšenicu, ako se želi dobar rod. Vareno žito se jede u kući, njim se posipa mesto gde se uzima voda za piće, a meša se i sa soli, pa se daje stoci.

 

Next Post

Natalie Portman na crvenom tepihu u prekrasnoj haljini

Суб дец 17 , 2016
Glumica Natalie Portman pojavila se na dodelu Huading nagrada u Los Anđelesu u prekrasnoj plavoj haljini kreatora Erdem. Lepo izabrana haljina za glumačku damu koja uskoro očekuje prinovu. View this post on Instagram Natalie Portman wearing Pre Fall 2017 to the Huading Global Film Awards in Los Angeles, yesterday evening. Thank […]

Ako ste propustili