Sveta Varvara- Sprema se žito

Po predanju,Sveta Varvara živela je u 3.veku,u vreme rimskog cara Maksimijana. Odrasla je sa ocem Dioskorom koji je bio mnogobožac i bio je vrlo strog. Zbog svoje lepote bila je veoma viđena ali se zavetovala da će ostati sama i svoj život posvetiti Bogu a otac u želji da je sačuva zatvori je u kulu svog dvorca sa sluškinjama i svim bogatim udobnostima.

Jednog dana je zidano je kupatilo i hteo je otac da napravi dva prozora ali Varvara je tražila tri prozora za Oca, Sina i Svetoga Duha. Otac ljut i prek odvede Varvaru kod starešine oblasti gde je priznala da je hrišćanka i da se nikada neće pokloniti idolima.

Zbog njenog priznanja stavljena je na muke,najpre je istukoše, palili su joj rebra i grudi, a na kraju su je svukli do gola i tako gradom proveli. Otac Dioskor je svojoj kćeri na kraju odsekao glavu. Njenog oca pogodio je grom i nije odmah preminuo već se mučio.

Zbog svog žrtvovanja za veru proglašena je svecem.

Narodni običaj kaže da se uoči svete Varvare kuva „varica“ žito,uveče ostavi da uvri pored vatre u loncu, pa se sutra na Varvarin dan gleda sa koje je strane navrilo, pa se kaže da sa te strane u polju treba sejati pšenicu, ako se želi dobar rod. Vareno žito se jede u kući, njim se posipa mesto gde se uzima voda za piće, a meša se i sa soli, pa se daje stoci.

Ako ste propustili