Sveta prvomučenica Tekla

Sveta prvomučenica Tekla rođena je u Ikoniji gde je već sa osamnaest godina bila verena. Kada apostol Pavle dođe sa Varnavom u njen rodni grad ona slušaše Jevađelja tri dana i tri noći, pa svoju veru predade Hristu i zavešta se u devstvo.

Majka videvši da ona okrenu leđa svome vereniku prijavi je sudiji. Sufija je pokuša baciti na oganj ali ona nepovređena izađe. Pridruži se apostolu Pavlu na propovedi njegovog Jevanđelja po gradovima dok ne stignu u Antiohiju. Tamošnji gradski starešina je htede privoleti na brak ali ga ona odbi. Optuži je starešina knezu kao hrišćanku koja odbija brak.

Knez je osudi na smrt i baci zverima da je ubiju ali zveri legoše pred Teklu. Knez je upita: „Ko si ti, i kakva je sila u tebi, da ti ništa ne može naškoditi?“ Odgovori mu Tekla: „Sluškinja sam Boga živoga“. Tada je knez pusti na slobodu, i ona pođe propovedati Jevanđelje.

Nakon godina propovedi sveta Tekla se povuče u neko pusto mesto blizu Selevkije gde nastavi propovedati i pomagati svima koji do nje dođoše.

Deo moštiju Svete Tekle se čuva u Staroj srpskoj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji u Sarajevu.

Foto:Wikipedia

Ako ste propustili