Sveta mučenica Akilina

Rodila se devojčica Akilinaa majka joj pod glavu krst stavi. Dete se probudi i zaplače. Uze dete krst u ruke pa nastavi spavati.

Devojčica napuni svojih 10.godina a već je znala propovedati o veri Isusovoj. Okupljaše se mladi i stari da slušaju devojčicu koja o velikoj hrišćanskoj veri govori.

Čuo carski namesnik Volusijan o devojčici koja okupljaše svet oko sebe pa se razjari nad manjim a toliko većim od sebe. Mučeše vojnici devojčicu od tada 12.godina a ona im reče:

„Nemojte me muka štedeti jer mi godine brojite. Vi me mukama ka Bogu vodite. Mene ne bole rane koji mi stvarate, već vaš strah koji od Boga nemate. On vere u vas i dalje ima kao i ja. Lako je bol stvoriti.Teško je bez vere hodati.“

Pogledaše vojnici omalene devojčicu koja kao anđeo počne govoriti,pa se muka nad njom ostaviše i veru u sebi nađoše. Volusijan besan zari joj usijanu šipku u glavu i ona klonu glavom.

Odnesoše njeno telo i van zidina ga baciše ali javi se Akilini glas neki kojoj reče:

„Ustani ,budi zdrava!“

Ustade Akilina pred kapiju zamka stade i otvoriše se vrata. Ode Akilina do Volusijanovog kreveta i kaže:

„Opraštam ti smrt moju ali ti ćeš ipak na drugo mesto otići.“

Namesnik Volusijan od užasa i straha vojsku počne dozivati. Uhvatiše ponovo Akilinu i na gubilište je odvedoše ali ona kleknu:

„Hvala ti Bože.Vreme je.“

Nakon njenih reči ona preminu na gubilištu.Dželat stade ali od straha Volusijan opet naredi da je poseku. Preminulu devojčicu mrtvu posekoše.

Autor:A.M ( priča je deo mašte i slobode autora)

Foto:Wikipedia

Next Post

Dobro jutro Beograde! Dovoljna je jedna nota da se svi skupimo

Уто јун 26 , 2018
Dobro jutro Beograde! Ovo jutro sam malo stariji, a da li si mi ti mlađi danas? Koncert Beogradske filharmonije oduševio je sve prisutne kojih je bilo više desetina hiljada. Kada neko kaže da koncerti klasične muzike nisu posećeni treba se zamisliti. VIP je sedeo na stolicama a mi „mali“ uživali […]

Ako ste propustili