Sveta Marija Magdalena – Blaga Marija

Marija Magdalena je bila učenica i pratilja Isusa iz Nazareta. Pravoslavna crkva je smatra ravnom apostolima i proslavlja se 4. avgusta.

Marija je rodom iz mesta Magdale, pored Genisaretskog jezera, iz plemena Isaharova. U jevanđelju se pominje da je mučena od sedam zlih duhova (besova), od kojih ju je Isus oslobodio i učinio zdravom. Marija je tako postala verna Isusova pratilja.

Kada su Isusa odveli na raspeće, pod krstom na Golgoti stajala je i Marija Magdalina, i gorko plakala zajedno sa Marijom, Isusovom majkom. Nakon Isusove smrti ona je tri puta posetila njegov grob.

U jevanđelju se govori da kada je Hristos vaskrsao, ona ga je dva puta videla: jednom sama, a drugi put sa ostalim ženama. Marija je nakon razapinjanja Isusa otputovala u Rim, tužeći caru Tiberiju Pilata zbog njegove nepravedne osude Isusa Hrista. Njenu tužbu je car primio, i Pilata premestio iz Jerusalima u Galiju, gde je ovaj sudija u nemilosti carskoj i u teškoj bolesti preminuo. Po tom se vratila iz Rima u Efes kod Jovana Bogoslova, kome je pomagala u propovedanju jevanđelja. Sa velikom ljubavlju prema Isusu i sa velikom revnošću propovedala je ona jevanđelje svetu kao Hristov apostol.

Preminula je mirno u Efesu. Njene mošti su kasnije prenete u Carigrad. Blizu Getsimanskog vrta nalazi se ruski hram posvećen svetoj Mariji Magdaleni.

VEROVANJA

Prema narodnom verovanju, Marija Magdalena je sestra Svetog Ilije – Gromovnika. Kao i na Ognjenu Mariju tog dana se ništa ne radi u kući ili u polju.

Ako ste propustili