Sveta Bibija ili tetka Bibija

Sveta Bibija ili tetka Bibija je Romska slava i slavi se četiri nedelje pre Velikog petka.Tetka Bibija je Romska svetica koju slave sve romske porodice širom sveta.

Prema predanju tetka Bibija je spasila romski narod od kuge koja je zahvatila Egipat. Veruje se da je tetka Bibija tokom kuge rekla Romima da moraju da imaju svog sveca kako bi bili spašeni od kuge. Romi si izabrali upravo tada tetka Bibiju za svoju sveticu i sve kuće i porodice su bile spašene od kuge. Tada je presudnu ulogu u spasenju odigrala i guska koja se smatrala svetom pticom kod Roma.

U prvim godinama proslave Svete Bibije slavilo se tiho u žalosti ali je tokom vekova preraslo u slavlje. Običaji su se tokom vekova menjali ali ko i za ostale slave pravi se slavski kolač koji se na dan slave odnosi u crkvu. Nakon crkve romi na jednom prostoru svi proslavljaju slavu uz bogatu trpezu i muziku.

U nekim Romskim zajednicama na dan slave određuje se ko će sledeće godine organizovati ili ti biti domaćin slave.

Veruje se da je tetka Bibija zaštitnica dece.

Next Post

Kristiano Ronaldo pretvara hotele u bolnice kako bi pomogao u borbi protiv koronavirusa

Нед мар 15 , 2020
Napadač Juventusa Kristiano Ronaldo će svoje hotele koje poseduje u Portugaliji pretvoriti u bolnice kao pomoć u borbi protiv koronavirusa. Prema navodima stranih medija, sve troškove medicinskog osoblja kao i sam smeštaj snosiće Kristiano Ronaldo. Tokom vikenda Ronaldo je izrazio zabrinutost zbog širenja koronavirusa i pozvao ljude da slede direktive […]