Švedska vlada pozvala je lokalne vlasti širom zemlje da se pripreme za rat

Švedska vlada pozvala je lokalne vlasti širom zemlje da ubrzaju pripremu planova za mogući budući rat dok rastu napetosti s Rusijom, rekao je u petak jedan švedski zvaničnik.

Lokalne vlasti dobile su pismo o tome ove sedmice, rekao je Svante Verger, šef službe za informisanje Agencije za vanredne situacije.

Ruska aneksija Krima i sukob na istoku Ukrajine zabrinjavaju Švedsku i njene susede, a švedski ministar odbrane Peter Hultkvist rekao je prošlog meseca da se situacija i dalje pogoršava.

„Planiranje za pretnju rata u praksi je, u velikoj meri, izostalo od 2000.“, rekao je Verger. „Zahtevi su sada drugačiji i odredbe će biti strože“, dodao je on, prenosi Index.hr.

Stokholm je prošle godine odlučio da pojača civilnu zaštitu i pismo lokalnim vlastima deo je tih napora, rekao je.

To će uključivati učestvovanje gradskih zvaničnika u vežbama s vojskom, osiguranje bezbednih komunikacija i proveru skloništa, navodi agencija u pismu.

Švedska, koja nije članica NATO-a, jača svoje oružane snage. Značajno je povećala izdvajanja za odbranu i ponovo rasporedila vojnike na baltičkom ostrvu Gotlandu.

Izvor:Tanjug

Next Post

Roditelji razoružali svog sina nakon ispaljenog hica u školi ( Video)

Суб дец 17 , 2016
Roditelji iz Jute razoružali su svog sina ( 15) u školi nakon što je ispalio hitac iz puške. Sin je,navodno,ukrao pušku iz kuće a kada su roditelji primetili da je nema krenuli su u školu. Policajci koji su stigli prvi na lice mesta primetili su muškaraca kako drži dete uza zid […]