Surinam povukao odluku o priznanju nezavisnosti Kosova

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio je danas da je Vlada Republike Surinam povukla svoju odluku o priznanju Kosova i Metohije kao nezavisne države, što je istorijski događaj za našu zemlju.

Dačić je na vanrednoj konferenciji za novinare objasnio da je tokom noći stigla diplomatska nota iz Surinama o povlačenju pomenute odluke.

Surinam je 8. jula 2016. godine priznao nezavisnost Kosova, podsetio je on i ukazao na to da je za njegovog mandata samo pet država priznalo Kosovo, dok je jedna zemlja povukla svoju odluku.

Do sada je 106 država priznalo nezavisnost Kosova, precizirao je prvi potpredsednik Vlade.

Dačić je, navodeći da se dešavalo i ranije da neka zemlja povuče svoju odluku, izrazio nadu da će odluka Surinama ohrabriti i druge zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova da o tome još jednom razmisle.

Istovremeno, on je najavio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarati danas sa članovima komisije koja će se baviti pitanjem granica između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim rečima, Srbija sa BiH ima spornih nekoliko tačaka, a to su pruga Beograd–Bar, koja jednim delom ide preko teritorije Bosne i Hercegovine, pitanje hidroelektrana na Drini, kao i granice u okolnim selima u Priboju.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili