Sudovi i tužilaštva smanjuju obim procesa rada

Foto:ilustracija/pixabay

U Ministarstvu pravde Vlade Republike Srbije održan je sastanak predstavnika Ministarstva i epidemiologa iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Bautut“ sa predstavnicima pravosudnih organa.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Vrhovnog kasacionog suda, četiri apelaciona suda u Srbiji, Prekršajnog i Privrednog apelacionog suda, zajedno sa predstavnicima Republičkog javnog tužilaštva, četiri apelaciona javna tužilaštva u Srbiji, kao i predstavnici Državnog pravobanilaštva i Upravnog suda.

Takođe, bili su prisutni i predsednici komora javnih beležnika i javnih izvršitelja, direktor Pravosudne akademije, kao i predsednici Advokatske komore Srbije i Advokatske komore Beograda.

Uzimajući u obzir vanredno stanje u državi uvedeno zbog sprečavanja širenja koronavirusa, na sastanku je ukazano na to da je, u skladu sa preporukama Vlade Srbije, potrebno izmeniti način rada sudova i tužilaštava, posebno ako se ima u vidu da su zgrade sudova mesta sa velikim brojem ljudi što može dodatno uticati na širenje zaraze.

Takođe, prisutni su postigli saglasnost o tome da će sudovi i tužilaštva nastaviti sa radom, ali da je potrebno smanjiti obim procesa rada, tako što će se obavljati poslovi koji su najhitniji i od najvišeg značaja za građane i državu.

Postignut je dogovor da Ministarstvo pravde, u saradnji sa predstavnicima pravosudnih organa i kroz konsultacije sa advokaturom i pravosudnim profesijama, u što kraćem periodu izradi preporuke za dalji rad sudova i tužilaštva u okolnostima vanrednog stanja, a koje će biti u skladu sa preporukama Vlade Srbije.

Navedene preporuke biće dostavljene pravosudnim institucijama, koje će na osnovu njih izraditi konkretne planove rada nosilaca pravosudnih funkcija i njihovih zaposlenih, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Ako ste propustili