Stručni saveti trgovcima o evidenciji prometa robe

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da će Tržišna inspekcija uskoro obići 18 prodavnica na malo u okviru više trgovinskih lanaca u nekoliko gradova Srbije, kako bi pružila stručnu pomoć trgovcima i dodatno ih podstakla na zakonito poslovanje.

U slučaju da inspektori tom prilikom uoče neki propust ili nepravilnost u poslovanju, neće biti pokretani prekršajni postupci protiv trgovaca, već će biti donete preporuke kako da se ti nedostaci isprave i u kojem roku to treba učiniti.

Organizovanje ovakvih poseta u skladu je sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, i to na osnovu plana rada za ovu godinu, a biće obuhvaćeni trgovci koji imaju veliki broj maloprodajnih objekata na teritoriji Srbije.

U Beogradu će inspekcija posetiti prodavnice trgovinskih lanaca IDEA, Delez Srbija, Veropulos, Aman, Metro keš end keri, Lili, DM drogerije, Đak, Planeta sport i Univereksport.

U Novom Sadu tržišni inspektori će obići Merkator S i IM Matijević, u Donjoj Trnavi Trnava promet, u Aranđelovcu Fortuna market, u Leskovcu preduzeća Orion i Zlatan trag, a u Krnjevu DIS.

Predmet preventivnog delovanja tržišne inspekcije je primena novog Pravilnika o evidenciji prometa, na osnovu kojeg su svi trgovci na malo dužni da vode evidenciju prometa robe.

Ova evidencija obuhvata podatke o nabavci, prodaji i prodajnoj ceni robe, a zadatak inspektora je da pruže stručnu pomoć trgovcima u vođenju evidencije o prometu na KEP obrascu.

Tržišna inspekcija će nastaviti sa ovakvim aktivnostima i u drugim oblastima nadzora, ističe se u saopštenju.

Ako ste propustili