Stopa nezaposlenosti smanjena u odnosu na 2014. godinu sa 19,2 odsto na 15,2 odsto

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Nenad Ivanišević saopštio je danas da je stopa nezaposlenosti smanjena u odnosu na 2014. godinu sa 19,2 odsto na 15,2 odsto.

Ivanišević je na konferenciji ,,Program reformi politike zapošljavanja (ESRP) u procesu pristupanja Republike Srbije EU“ predstavio aktivnosti koje je resorno ministarstvo preduzelo radi ispunjenja ciljeva tog dokumenta.

On je objasnio da je ESRP strateški dokument koji se odnosi na tržište rada i zapošljavanje, ljudski kapital i veštine, socijalno uključivanje i socijalnu zaštitu, kao i na izazove u sistemu penzijske i zdravstvene zaštite.

U proteklom periodu, kako je podsetio, usvojen je predlog izmena i dopuna Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, kao i Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2017. godinu.

Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo će i u narednom periodu, u saradnji sa svim relevantnim akterima, jačati ulogu politike zapošljavanja i socijalne politike.

Primena ESRP je proces struktuiran po modelu Strategije „Evropa 2020“, koju primenjuju države članice EU i koji prati proces evropskih integracija kao glavni mehanizam za dijalog o prioritetima Srbije u oblasti socijalne politike i zapošljavanja u procesu pristupanja EU.

Proces izrade ESRP zvanično je započet u septembru 2013. godine, a usvojila ga je Vlada Srbije u junu 2016. godine.

Konferenciji je prisustvovala i pomoćnik ministra Ljiljana Džuver, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: Vlada Srbije

Foto: minrzs.gov.rs

Ako ste propustili