Obeležavanje sto godina od smrti dr. Elsi Inglis-Prva žena koja je odlikovana najvišim srpskim odlikovanjem

Gradska оpština Mladеnоvac оrganizоvaćе оbеlеžavanjе gоdišnjicе оsvеćеnja Spоmеn – čеsmе „Crkvеnac“, kaо i stоgоdišnjicе оd smrti dr.Еlsi Inglis, u pеtak 15. sеptеmbra sa pоčеtkоm оd 11 sati na platоu isprеd čеsmе.

Prоgram pоčinjе u 11,00 sati na „Crkvеncu“ pоlaganjеm vеnaca na čеsmu.

Dr. Elsi Inglis ( Elsie Maud Inglis ) je bila škotska lekarka koja je tokom Prvog svetskog rata pomagala srpskim vojnicima u okviru škotske bolnice.

Elsi Inglis dolazi u Srbiju 1915.godine jer je smatrala da je Srbija u najgorem stanju u odnosu na ostale saveznike. Po samom dolasku otvara prvu Škotsku žensku bolnicu u Kragujevcu a pored te osnovala je još u Valjevu, Mladenovcu i Lazarevacu. Radila je sve što je bilo potrebno da se pomogne srpskoj vojsci.

Zbog odbijanja da se povuče sa srpskom vojskom jer nije htela da ostavi ranjenike zarobljena je u Kruševcu novembra 1915.godine. Sve do februara 1916.godine bila je zarobljenik kada je pod pritiskom Vlade SAD i Crvenog krsta puštena i vraćena u Veliku Britaniju.

Umire od raka 26. novembra 1917. godine. Na sahranu dolaze predstavnici britanske i srpske kraljevske porodice.

Elsi Inglis je bila prva žena koja je odlikovana najvišim srpskim odlikovanjem „Orden belog orla“, na ceremoniji u Londonu posthumano.

Zbog njenog velikog zalaganja septembra 1915.godine u Mladenovcu je sagrađena spomen česma „Crkvenac“.

Na mermernoj ploči česme uklesane su reči na srpskom i engleskom „Za uspomenu na sanitarne misije škotskih žena u Srbiji i njinog osnivača dr Elzi Ingils, podiže II rezervna mladenovačka bolnica. – Izgradili vojnici Moravske divizije I poziva pod rukovodstvom rezervnog kapetana prve klase Bor. Popovića“.

Foto:Wikipedia

Ako ste propustili