Stabilnost od ključnog značaja za razvoj regiona

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Kraljevine Norveške Borge Brende konstatovali su sinoć da je stabilnost zapadnog Balkana od suštinske važnosti za razvoj svih zemalja tog regiona, ali i za celokupnu stabilnost evropskog kontinenta.

Sagovornici su se tokom susreta u Oslu složili u oceni da Srbija vođenjem odgovorne politike i stabilnošću rada svojih institucija predstavlja najsnažniju polugu za očuvanje mira i prosperiteta u našem regionu.

Norveška strana je istakla punu podršku procesu EU integracija zapadnog Balkana, u kojem očekuje suštinsku posvećenost reformskim procesima i konstruktivnu saradnju svih zemalja regiona.

Takođe, Norveška se zalaže za jasno definisanu i aktivnu posvećenost Evropske unije politici proširenja na zapadni Balkan.

Brende je naglasio da Norveška u razgovorima potvrđuje i posvećenost saradnji sa regionom zapadnog Balkana, koji će biti na listi njenih spoljnopolitičkih prioriteta.

On je u skladu sa tim najavio udvostručenje finansijske podrške projektima demokratizacije, ljudskih prava i rodne ravnopravnosti, slobode medija i drugih elemenata pravne države.

Prema njegovim rečima, Norveška označava Srbiju kao „partnera plus“ u regionu zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Foto: msp.gov.rs

Ako ste propustili