Šta je Srpski rulet?

Srpski rulet je u poslednjih nekoliko dana ponovo na naslovnim stranama i tema o kojoj se priča nakon pogibije mladog para u Višnjičkoj ulici. Sumnja se da je to saobraćajne nesreće došlo upravom „igrom“ Srpskog ruleta.

Svi koriste objašnjenje da je Srpski rulet kada neko vozi u suprotnoj traci auto-puta određenu kilometražu sa ugašenim svetlima,a pri tome se to radi iz opklade. Međutim, Srpski rulet je malo širi pojam od ovoga.

Srpski rulet je određena opasna aktivnost sa automobilom koja može da ima za posledicu smrtan ishod. Pored pomenute vožnje u suprotnom pravcu sa ugašenim farovima,prelazak u suprotnu traku kako bi se naterao vozač da skrene ali ukoliko vi skrenete „gubite“, uletanje u raskrsnicu gde je vama bilo crveno svetlo pod punom brzinom, određivanje kilometara ili trase koliko se prelazi bez smanjivanja brzine i čak iako je crveno svetlo….

Srpki rulet je nastao u onim nesretnim ’90-tim godinama kada su brza kola vozili žestoki momci ili ti oni koji su to hteli da budu. Jedan od poznatijih slučajeva navodnog „Srpskog ruleta“, što je prvi put i došlo do šireg dela javnosti, dogodio se 1997. godine kada je Spasoje Barišić iz Batajnice, vozeći porše brzinom od preko 190 kilometra na sat, izazvao nesreću u kojoj su trojica mladića poginula, dok su još trojica povređena. Na suđenju je utvrđeno da je prilikom ulaska u Terazijski tunel izgubio kontrolu nad vozilom.

Srpski rulet se tih ’90-tih godina odvijao na raznim lokacijama,a neke od poznatijih su Brankov most, parkiralište kod Sava centra,naselja Mirijevo,Karaburma,Novi Beograd i Voždovac na raznim lokacijama,Terazijski tunel, Slavija,Požeška ulica…

Danas se lokacije i nisu mnogo promenile, ali sa novim infrastukturama dolazila su i nova mesta. Tako danas su to lokacije:

– Požeška ulica

– Brankov most

– Most na Adi

– Pančevački most

– Terazijski tunel

– Na Čukaričkoj padini ( kada padne sneg mogu se primetiti kod jednog prodajnog objekta kada driftuju)

– Naselja Voždovac, Mirijevo, Karaburma ( Mirijevski bulevar,Višnjička ulica…)

– Kružni tok na Topčiderskoj zvezdi – Ovaj kružni tok dospeo je u javnost prošle godine kada je došlo do presecanja kolone vozila Predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Autor: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili