Srpski frajkori među kojima je bio i Karađorđe

Ime frajkori je malo poznato u današnje vreme i šta su oni bili. Frajkori su bili dobrovoljačke jedinice koje su ratovale na strani Austrije protiv Turske, ako gledamo sa srpske strane, i pojavljuju se u periodu 1788-1791 godine u Sremu i Srbiji.

Srpski frajkeri su bili kapetan Koča Anđelković, kapetan Radič Petrović, komadant Stanko Arambašić, Jovan Novaković i kasnije Karađorđe.

Prvi srpski frajkor obrazovan je decembra 1787. od izbeglica iz Srbije i Bosne. Zapovednik srpskih frajkora bio je Mihailo Mihaljević čija je jedinica frajkora pokušala i osvajanje Beograda.

Tokom 1788.godine frajkori sami ratuju po Srbiji pa tako Koča Anđelković u dolini Morave, a Mihaljević u zapadnoj Srbiji.

Kada austrijska vojska 1789. opseda i zauzima Beograd, vojne operacije po Srbiji vrše frajkori. Oni čiste zemlju od Turaka i štite povlačenje austrijske vojske 1790-1791.

Frajkeri a kasnije srpski vojnici su ovim operacijam po Srbiji protiv Turaka stekli veliko vojno iskustvo što im je kasnije koristilo u Prvom srpskom ustanku pod vodstvom Karađorđa.

Karađorđe i deo vođa prvog srpskog ustanka ratovali su kao frajkori u ratu 1788-1791.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili