Srpska Nova godina

Srpska Nova godina

Država: Srbija

Proslava 13/14. januar

Srpska Nova godina je starokalendarska ili ti slavljenje Nove godine po julijanskom kalendaru koje je ustanovio Julije Cezar. Po julijanskom kalendaru proslavlja se 14. januara ili ti dočekuje se 13. januara. Naziva se još i Pravoslavna Nova godina.

Zvanično je Nova godina počela da se obeležava u Kneževini Srbiji od 1850. godine Ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića uvrštena je u državni praznik od 5. oktobra. Sve do početka Velikog rata ( Prvog svetskog rata) i nisu organizovana neka veća slavlja sem u bogatim i kraljevskim krugovima. Na kraljevskom dvoru organizovani su tradicionalni balovi, a bogatiji sloj društva organizovao je doček u hotelima.

Nakon proglašenja Kraljevine Srba , Hrvata i Slovenaca 1918. godine i uspostavljanja i usvajanjem gregorijanskog kalendara 1919. godine Nova godina po julijanskom se i dalje slavila u Srbiji.

U najvećoj primetnoj meri bilo je to u Beogradu, gde se nazivalo slavljene Pravoslavne Nove godine ili Nove godine. Slavilo se dosta skromno jer se završio Prvi svetski rat.

Država, ili ti Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, je u to vreme pokušavala da uvede osećaj jugoslovenstva i da kroz razne propagande “stavi po strani” osećaj Srpstva, ali to im nije uspevalo, već je samo kulminiralo još jačom nacionalnom svešću. Kako su godine odmicale, od 1920. godine, sve se javnije slavila, a od 1922/23.godine već je postala veliki praznik koji se slavio u Beogradu po restoranima i kafanama.

Termin Srpska Nova godina počeo je da se upotrebljava 1925/26.godine prilikom reklamiranja dočeka u tadašnjim kafanama, bioskopima, restoranima… Naziv Srpska Nova godina ostao je i do danas.

Nakon Drugog svetskog rata, i dolaskom komunista na vlast, slavljenje Srpske Nove godine je bilo zabranjeno, ali se slavilo u tajnosti.