Srednju školu upiše samo 22 odsto romske dece

Savetnik potpredsednika Vlade Republike Srbije i predsednika Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Branka Drašković izjavila je danas da to telo, kroz svoja strateška dokumenta i akcione planove, posvećuje posebnu pažnju podršci višestruko diskriminisanim i ranjivim grupama žena, kojima pripadaju i Romkinje.

Drašković je na sastanku sa predstavnicima Ženskog romskog centra Bibija, koji je održan povodom regionalne kampanje Mesec dana ženskog romskog aktivizma – „Imam pravo da imam prava“, istakla da posebno zabrinjava podatak da je procenat mladih Roma koji rano napuste školovanje 80,4 odsto, dok taj procenat u ukupnoj populaciji iznosi 7,8 odsto.

Dok u ukupnoj populaciji 97 odsto dece upiše osnovnu školu, u romskoj zajednici ih je 69 odsto, precizirala je ona i dodala da osnovnu školu završi 64 odsto Roma.

Prema njenim rečima, srednju školu upiše samo 22 odsto romske dece, a rano napusti školovanje i ne stekne potrebne kvalifikacije njih čak 80,4 odsto.

Drašković je dodala i da su rano stupanje u brak i maloletničke trudnoće veliki problemi koji zahtevaju angažovanje čitavog društva i podizanje svesti o posledicama.

Iako u ukupnoj populaciji imamo sedam odsto mlađih od 18 godina koji stupaju u brak, u romskim naseljima ih je 57 odsto, a stopa rađanja iznosi 38 odsto, upozorila je ona.

Na sastanku je ukazano na to da je, zahvaljujući podršci države, u matične knjige rođenih naknadno upisana 21 hiljada osoba, angažovano 75 zdravstvenih medijatorki, 180 pedagoških asistenata, dok je 525 dece dobilo stipendije za školovanje.

Drašković je ocenila da je za unapređenje položaja Romkinja važno da im se pruži podrška da se školuju, jer se jedino na taj način može dalje raditi na njihovom zaposlenju, ekonomskom osnaživanju i sprečavanju nasilja nad ženama.

Predstavnik Romskog ženskog centra Bibija Slavica Vasić iskazala je zahvalnost Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost na dosadašnjoj podršci, i istakla da su ciljevi ovogodišnje kampanje ekonomsko osnaživanje Romkinja, učešće u političkom životu i borba protiv rodno zasnovanog nasilja.

Problema je puno, ali zajedničkim radom postigli smo dosta u prethodnom periodu, ocenila je Vasić.

Potpredsednik Vlade i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović imenovana je da koordinira radom državnih organa u vezi sa unapređenjem položaja Roma i Romkinja u Srbiji i njihovog uključivanja u društveni, ekonomski, kulturni i politički život, pre svega u oblastima u kojima su najugroženiji – upis u matične knjige, obrazovanje, stanovanje, zdravlje i zapošljavanje.

U skladu sa tim, Koordinaciono telo je usvojilo novu Nacionalnu strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine, formirano je Koordinaciono telo za praćenje realizacije te strategije, a uskoro će biti usvojen i akcioni plan sa konkretnim merama za unapređenje položaja romske zajednice.

Ako ste propustili