Srbija zaslužuje da bude deo EU

Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa predsednikom Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju Frankom Fratinijem o odnosu Srbije i EU, procesu njenog pristupanja Evropskoj uniji, reforama koje se sprovode, situaciji u regionu i drugim značajnim pitanjima.

Joksimović je navela da je Srbija u dosadašnjoj fazi pregovora sa Unijom otvorila deset poglavlja, od kojih je dva privremeno zatvorila.

Ona je izrazila očekivanje da će do kraja godine biti otvoreno još nekoliko poglavlja za koja budemo spremni, a prevashodno poglavlja 6, 30 i 33, koja se odnose na prava privrednih društava, ekonomske odnose sa inostranstvom i finansijske i budžetske odredbe.

Joksimović je ukazala na to da je uspostavljanje i obezbeđivanje stabilnosti u regionu, koja je uslov njegovog razvoja i napretka, jedan od prioriteta Srbije.

Stabilnost se, kako je objasnila, može ostvariti jedino saradnjom svih i stoga je neophodno da i ostali konkretnim aktivnostima pokažu da im je do toga stalo.

Joksimović i Fratini su ocenili da bi i Evropska unija, podržavajući stav Srbije, jasno trebalo da poruči da je stabilnost regiona značajna i za ovaj deo Evrope, ali i za samu Uniju.

Fratini je ocenio da su reforme koje se u Srbiji sprovode dale konkretne rezultate, da su u funkciji razvoja privrede – pre svega kroz nove investicije i stabilan makroekonomski ambijent.

On je pohvalio jasno opredeljenje Vlade Srbije da bude konstruktivan partner Evropske unije, što je mnogo puta i potvrđeno.

Fratini je izrazio uverenje da je Srbija brojnim primerima do sada pokazala da zaslužuje da postane član Evropske unije i obećao da će na sve načine pomoći njen evropski put,saopštavaju iz Vlade Srbije.

Ako ste propustili