Srbija zainteresovana za investicije iz Australije

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je poseta ministra spoljnih poslova Australije Džulije Bišop Beogradu od istorijskog značaja i dobra prilika za novi početak u odnosima i unapređenje bilateralne saradnje.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare naveo da su sveukupni odnosi dveju zemalja dobri, ocenivši da njihovom daljem jačanju mogu znatno doprineti međusobne posete na visokom nivou.

On je podsetio na to da veliki broj pripadnika srpske dijaspore živi u Australiji, dodavši da se 60.000 njih izjasnilo da su poreklom iz Srbije.

S obzirom na to da Srbija želi kontinuitet u odnosima sa Australijom, uspostavljen je mehanizam konsultacija između dva ministarstva, koje su održane u maju na nivou pomoćnika ministara, objasnio je prvi potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, postoji interes za razvoj saradnje, naročito u oblasti ekonomije, dok je trgovinska razmena veoma mala i iznosi svega 15 miliona dolara.

Srbija je zainteresovana i za povećanje investicija iz Australije, podvukao je Dačić i podsetio na to da već postoje dva projekta sa izvođačima iz te zemlje.

Prvi projekat, kako je objasnio, odnosi se na kompaniju „Rio Tinto“, koja vrši ispitivanje eksploatacije rude litijuma u Loznici, na šta je već utrošila 90 miliona dolara.

Drugi projekat su arheološke iskopine u Glacu pored Sremske Mitrovice, kojem Australija pridaje veliki značaj, a i mi smo zainteresovani jer on omogućuje razmenu stručnjaka i promociju naših arheoloških nalazišta iz rimskog vremena, ukazao je on.

Dačić je preneo da je sa Bišop razgovarao i o mogućnostima nastupa na trećim tržištima, predloživši da se organizuje zajednički sastanak sa predstavnicima zemalja regiona vezano za zajedničke ekonomske interese.

On je posebno istakao podatak da je Australija rekorder u privrednom rastu, s obzirom na to da je 26 godina zaredom beležila rast BDP-a, i da je poslednja recesija u toj zemlji bila 1991. godine.

Kada je reč o saradnji dveju zemalja, prvi potpredsednik Vlade je napomenuo da je rešeno pitanje priznavanja vozačkih dozvola, dok se razgovara o sporazumu o socijalnom osiguranju.

Takođe, Srbija je zainteresovana i za pojednostavljenje procedure dobijanja viza, objasnio je Dačić, uz napomenu da nema oslobađanja od viznog režima s obzirom na geografski položaj Australije.

Bišop je objasnila da Australija pokušava da dosegne do zemalja sa kojima ima zajednički cilj, a Srbija je demokratija koja je posvećena slobodnom tržištu i ljudima, kao i međunarodnom pravu.

Imamo zajednički okvir i veoma je važno da u vreme međunarodne nesigurnosti i previranja zajedno delimo poglede i promovišemo iste stavove, istakla je ona i podvukla da je Australija ohrabrena činjenicom da je nova Vlada Srbije posvećena priključenju EU.

Australija je, kako je naglasila, trinaesta najznačajnija ekonomija sveta, koja je oborila rekord da 26 godina zaredom ima ekonomski rast, što nije slučajnost, već posledica višegodišnjih ekonomskih reformi, otvorene ekonomije orijentisane na izvoz i stalne potrage za novim tržištima.

Prema njenim rečima, kompanija „Rio Tinto“, koja je aktivna u Srbiji, globalna je firma sa reputacijom da je socijalno odgovorna i posvećena ekološkoj zaštiti, a projekat u Srbiji doprineće ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mesta.

Bišop je izrazila uverenje da će i druge rudarske kompanije iz Australije doći u Srbiju, uz napomenu da postoji interesovanje investitora za proširenje svojih aktivnosti u Srbiji,saopštavaju iz Vlade Srbije.

Ako ste propustili