Srbija zahvalna Austriji na podršci u evrointegracijama

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je danas zahvalnost Austriji na podršci koju pruža našoj zemlji na putu evropskih integracija, kao i očekivanje da će Srbija, u skladu sa strategijom EU, do 2025. godine postati punopravni član Unije.

Dačić je, na konferenciji za novinare sa vicekancelarom i ministrom za državnu upravu i sport Republike Austrije Hajncom Kristijanom Štraheom, istakao da takođe očekuje da će se podrška te zemlje nastaviti, dodavši da Srbija želi da ima što bolju saradnju sa Vladom Austrije.

Prvi potpredsednik Vlade je napomenuo da su odnosi sa Štraheom bili prijateljski i pre nego što je on postao vicekancelar.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Dačić je rekao da je Srbija svesna toga da je Austrija priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali da očekuje da ta zemlja ima razumevanja za naš stav da odlukom o proglašenju to pitanje nije završeno i da se mora voditi dijalog i tražiti kompromisno rešenje.

U tom smislu, očekujem podstrek dijalogu, a ne učvršćivanje stavova da je sve rešeno, rekao je prvi potpredsednik Vlade, naglasivši da je vreme da se shvati realnost da bez dogovora i dijaloga nema rešenja.

Štrahe je poručio da mu je stalo do toga da prijateljstvo sa Srbijom bude oživljeno i produbljeno, navodeći da je sa Dačićem razgovarao o privrednoj saradnji i evropskim integracijama.

U Austriji živi više od 260.000 ljudi koji su srpskog porekla i oni su važan element našeg društva. Želimo da podržimo Srbiju u punom obimu kada je reč o evropskim integracijama, rekao je on.

Takođe, kako je naveo, Evropska unija ima odgovornost da podrži Srbiju kada je reč o migrantskoj krizi i da je ne ostavi na cedilu.

Štrahe je naveo da problem Kosova nije dugoročno rešen i da je potrebno da Beograd i Priština nađu kompromis, navodeći da ništa ne može da funkcioniše jednostrano.

On je naglasio da je realnost da je Austrija priznala nezavisnost Kosova, ali i da je realnost da Srbija vidi Kosovo u svom sastavu.

To je realnost za Srbiju, stoga ovaj problem nije dugoročno rešen. Potrebno je da obe strane izađu jedna drugoj u susret i da se pronađe kompromis, rekao je Štrahe, podsevši na to da je od 193 zemlje UN njih 105 priznalo nezavisnost Kosova,saopštavaju iz Vlade Srbije.

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili