Srbija za otvaranje još tri poglavlja do kraja godine

Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izrazila je danas očekivanje da će do kraja godine Srbija dobiti potvrdu zemalja članica EU da otvori još tri poglavlja, a pripremaju se još dva koja takođe mogu biti otvorena.

Joksimović je, nakon sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajućim Komitetu Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvidom Mekalisterom, objasnila da je reč o Poglavlju 6, koje se odnosi na kompanijsko pravo, Poglavlje 30, koje se tiče ekonomskih odnosa sa inostranstvom, i Poglavlje 33, koje se bavi finansijskim i budžetskim odredbama.

Ona je, ocenivši da je razgovor sa Mekalisterom bio dobar kao i uvek, navela da je na sastanku, osim o procesu evropskih integracija, bilo reči i o sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23, što je jedan od repera da se oceni napredak u oblasti vladavine prava.

Joksimović se osvrnula i na dešavanja u regionu, navodeći da je Srbija pokazala spremnost i volju za dobre i otvorene odnose.

To moraju da pokažu i ostali jer jednostrani dobri potezi jesu poželjni, ali neće dovesti do krajnjeg rezultata, koji bi bio dobra saradnja. Očekujemo i vidimo naznake nekih pozitivnijih tonova, ali to je zaista zadatak za sve nas u regionu, podvukla je ona.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili