Srbija na trećem mestu po transparentnosti u izvozu lakog naoružanja

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da se Srbija, na osnovu redovne godišnje publikacije „Trade Update 2017, Transfers and Transparency“, nalazi na trećem mestu u svetu kada je u pitanju transparentnost u izvozu malog i lakog naoružanja.

U saopštenju se navodi da se pomenuta publikacija bavi monitoringom u oblasti prometa naoružanja i vojne opreme, i naglašava da su ispred naše zemlje na pomenutoj listi samo Nemačka i Švajcarska, dok Holandija i Srbija dele treće mesto.

Kada su u pitanju zemlje regiona, Hrvatska je na 16. mestu, a Bosna i Hercegovina na 44. poziciji po pitanju transparentnosti izvoza malog i lakog naoružanja.

Kriterijumi na osnovu kojih je napravljena navedena lista obuhvataju redovnost i preciznost izveštavanja prema međunarodnim institucijama i organizacijama, jasnoća i obuhvat informacija koje se objavljuju u vezi sa realizovanim isporukama, odobrenim dozvolama, kao i po odbijenim zahtevima za izdavanje dozvola.

Publikaciju „Trade Update, Transfers and Transparency“ svake godine objavljuje organizacija „Small Arms Survey“, koja se smatra jednom od najrelevantnijih u svetu u oblasti monitoringa prometa malog i lakog naoružanja.

Tu organizaciju su osnovale vlade Švajcarske, Nemačke, Velike Britanije, Kanade, Finske, Holandije, Norveške i Švedske, sa ciljem da ona na globalnom nivou ukazuje na aktuelnosti i probleme vezane za proizvodnju i promet malog i lakog naoružanja.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili