Srbija u ovoj godini po osnovu davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta inkasirati 27 miliona evra

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da će Srbija u ovoj godini po osnovu davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta inkasirati 27 miliona evra više nego prošle godine.

Nedimović je, na promociji Geografskog informacionog sistema u okviru projekta „Unapređenje upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Srbiji“, istakao da je ta zarada ostvarena zbog toga što je u legalne tokove uvedeno više od 120.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje je u vlasništvu države.

Prema njegovim rečima, Geografski informacioni sistem ima za cilj da pojednostavi davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta i da omogući bolje planiranje i kontrolu njegovog korišćenja.

On je naveo da je zemljište najveći resurs države Srbije i da je namera da se njime upravlja kroz nove informacione tehnologije, sa ciljem smanjenja eventualnih zloupotreba u procesu davanja tog zemljišta u zakup.

Ideja je da se mogućnost ljudske greške elektronskim sistemom svede u budućnosti na minimum, odnosno potpuno onemogući, objasnio je ministar i dodao da će sam postupak biti transparentniji, a samim tim i manje podložan greškama.

Nedimović je podsetio na to da je do sada najviše problema bilo u procesu definisanja šta je to poljoprivredno zemljište, budući da u katastrima ima mnogo grešaka i netačnih podataka.

Pretpostavlja se da u Srbiji ima između 580.000 i 600.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. U 2016. godini došli smo do 460.000 hektara koje je dato u zakup, a te površine će u budućnosti biti sve veće, naglasio je on.

Promociji Geografskog informacionog sistema, koja je održana u zgradi Skupštine opštine Sremska Mitrovica, prisustvovali su gradonačelnici, predsednici i predstavnici opština i svih jedinica lokalne samouprave u Vojvodini.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili