Srbija spremna da gradi dve trase auto-puta Beograd–Sarajevo

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorom Turske u Srbiji Tanžuom Bilgičem o narednim koracima u realizaciji projekta izgradnje auto-puta Beograd–Sarajevo.

Mihajlović je tom prilikom najavila da će Vlada Srbije već naredne nedelje formirati zajedničku radnu grupu, kako bi se što pre krenulo u realizaciju ovog projekta, i ponovila da je Srbija spremna da gradi dve trase auto-puta koji će povezati Beograd sa Sarajevom.

Reč je, kako je objasnila, o jednoj u dužini od približno 60 kilometara, od Požege do Kotromana, koja se nastavlja na postojeću trasu Koridora 11, i drugoj, dužine 21 kilometar, koja će spojiti Sremsku Mitrovicu sa Bijeljinom.

Prema njenoj oceni, važno je da Srbija, BiH i Turska sve vreme rade zajedno na realizaciji ovog važnog regionalnog projekta.

Mihajlović je naglasila da je prvi korak u tom pravcu kompletiranje projektne dokumentacije, nakon čega slede razgovori o načinu finansiranja projekta.

Bilgič je najavio da će sledeće nedelje Srbiju posetiti tehnička delegacija iz Turske, koja će se upoznati sa stanjem projektne dokumentacije za budući auto-put Beograd–Sarajevo.

Ta delegacija će, kako je dodao, obići i obe rute ove saobraćajnice, kako bi se moglo krenuti dalje u realizaciju projekta, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili