Srbija sa oko 5,5 miliona evra pomoći opštine u Republici Srpskoj

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija sa oko 5,5 miliona evra pomoći opštine u Republici Srpskoj, kao i opštine u Bosni i Hercegovini (BiH) u kojima pretežno žive Srbi.

Vučić je nakon sastanka s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, premijerkom Srbije Anom Brnabić i premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović u Predsedništvu Srbije, naveo kojim će to projektima Srbija pomoći sunarodnike u susednoj državi.

Znate da smo učestvovali u rekonstrukciji škole „Srbija “ u Bosanskom Šamcu, kao i škole „Vuk Karadžić“ u Doboju, rekao je Vučić i dodao da će Srbija finansirati izgradnju dečjih vrtića u Trebinju i Brčkom, kao i studentsko-đačkog doma u Vlasenici.

Takođe, on je rekao da će biti rekonstruisane ulice na Palama, kao i sportske dvorane i trg u Istočnom Sarajevu, a predviđena je i sanacija mosta preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika.

To je oko četiri miliona evra i Srbija će pružiti podršku opštinama u Federaciji koje su nastanjene pretežno srpskim stanovništvom, popu Grahova, Drvara, Petrovca i Glamoča sa milion evra za razne projekte. Ukupno će to biti oko pet i po miliona, poručio je on.

Predsednik Srbije je napomenuo da je formiran tim koji će raditi na pisanju Deklaracije koja će obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravo na izučavanje srpske istorije i negovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

To su, rekao je predsednik Srbije, sfere koje će biti obuhvaćene Deklaracijom, u skladu sa svim međunarodnim javno-pravnim aktima.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili