Srbija prednjači u odnosu na većinu evropskih zemalja kada je u pitanju učešće žena u javnom i političkom životu

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije saopštilo je da izveštaj Saveta Evrope u pogledu unapređenja rodne ravnopravnosti nedvosmisleno govori u prilog činjenici da su napori ovog tela u protekle tri godine urodili plodom.

U saopštenju se navodi da su poslednji nalazi Saveta Evrope pokazali da Srbija prednjači u odnosu na većinu evropskih zemalja kada je u pitanju učešće žena u javnom i političkom životu, s obzirom na to da u parlamentu imamo 34,4 odsto žena u odnosu na evropski prosek koji iznosi 25,6 odsto.

Srbija beleži bolje reultate od Evrope i u pogledu broja predsednica parlamentarnih odbora – 37,5 u odnosu na 25,6 odsto, kao i po broju žena sudija, kojih je 56,8 odsto u odnosu na evropskih 33 procenata.

Za Koordinaciono telo kojem predsedava potpredsednik Vlade Zorana Mihajlović, ovakvi rezultati samo su podstrek da radi još više i bolje kako bi položaj svih građanki Srbije bio bolji.

Pored toga što je ovo telo izradilo Nacionalnu strategiju za rodnu ravnopravnost i Akcioni plan za njeno sprovođenje, uvedeno je i rodno odgovorno budžetiranje jer sve građanke i građani Srbije imaju podjednaka prava na korišćenje novca iz budžeta.

Jedina smo zemlja van Evropske unije koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, jer mereći u kojim domenima postoji neravnopravnost, Koordinaciono telo kreira i menja politike u cilju unapređenja ove oblasti.

Koordinaciono telo je svesno činjenice da prostora za napredak ima još mnogo i očekuje da i zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je dugo i temeljno pripreman sa svim relevantinm partnerima i koji je ostvario širok društveni konsenzus, uskoro bude usvojen, jer on predstavlja najvažniji krovni akt koji će doprineti stvaranju jednakih mogućnosti za žene i muškarce u našoj zemlji.

Uvereni da će Srbija i ubuduće biti primer zemljama u regionu i Evropi, nastavićemo da sprovodimo aktivnosti koje za cilj imaju unapređenje rodne ravnopravnosti i veće uključivanje žena u javni, ekonomski i društveni život zemlje, ističe se u saopštenju.

Ako ste propustili