Srbija među budućim superzvezdama obrazovanja

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da bi naša zemlja, prema prognozama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, mogla biti nova superzvezda obrazovanja.
U tekstu koji je objavljen na zvaničnom sajtu Svetskog ekonomskog foruma, naša zemlja se našla među sedam država koje bi mogle postati superzvezde svetskog obrazovanja.

Osim za Srbiju, Svetski ekonomski forum istu prognozu ima i za Argentinu, Tajland, Čile, Tursku, Iran i Kolumbiju.

Sa tačke gledišta visokog obrazovanja, ove zemlje čine grupu TACTICS (taktika) i mogle bi da prevaziđu zemlje BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika).

Ova prognoza zasniva se pre svega na činjenici da je reč o zemljama koje iako imaju BDP manji od 15 miliona dolara imaju barem polovinu mladog stanovništva uključenu u visoko obrazovanje.

Istovremeno, kako se navodi, od 2004. do 2010. godine učešće tog stanovništva u obrazovanju u ovim zemljama poraslo je za pet ili više odsto.

Još jedan razlog za ovu prognozu jeste činjenica da je broj objavljenih naučnih istraživanja porastao za više od 3.000 na godišnjem nivou, pri čemu svaka od tih zemalja ima barem jedan univerzitet na listi najboljih univerziteta foruma.

Svetski ekonomski forum, na osnovu svih ovih podataka, konstatuje da u Srbiji i ostalim zemljama na listi raste univerzitetska zajednica i da, istovremeno, ima više šansi da se širi, navodi se u saopštenju.

Ako ste propustili