Srbija je otvorena za saradnju radi jačanja regionalne stabilnosti

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ambasadorom Austrije u Srbiji Johanesom Ajgnerom o saradnji dveju država, evrointegracijama Srbije i reformama koje se sprovode u tom procesu.

Joksimović je u razgovoru, u kojem je bilo reči i o situaciji u regionu, stanju u EU i ostalim aktuelnim temama, izrazila zahvalnost Ajgneru na podršci, dragocenim iskustvima i pomoći koju Austrija pruža Srbiji u pristupnim pregovorima sa EU.

Ona je ocenila da dosadašnje aktivnosti u procesu pristupanja potvrđuju postojanje solidne dinamike na putu ka punopravnom članstvu Srbije u Uniji.

Joksimović je podsetila na to da je do sada otvoreno osam poglavlja – od kojih su dva privremeno zatvorena, i izrazila očekivanje da će tokom malteškog predsedavanja EU – do kraja juna, država otvoriti bar dva: 29 – Carinska unija i 7 – Pravo intelektualne svojine.

Prema njenim rečima, Srbija je otvorena za saradnju radi jačanja regionalne stabilnosti, koja je preduslov razvoja i napretka okruženja.

Ona je takođe izrazila očekivanje da će identičan pristup imati i svi ostali u regionu, i naglasila da bi svima u regionu, jasno i eksplicitno, trebalo poslati poruku da je konstruktivan pristup svih značajan za stabilnost.

Ambasador Ajgner je istakao da je Srbija, kada je o evropskim integracijama reč, na pravom putu, i ponovio da Austrija snažno podržava neupitno proevropsko opredeljenje Srbije i njeno nastojanje da postane deo EU.

On je obećao da će Beč maksimalno pomoći Beogradu u daljem procesu pristupanja, i istovremeno istakao da Austrija od svih očekuje da doprinesu stabilnosti regiona jer je to u interesu stabilnosti i Evropske unije.

Joksimović i Ajgner su konstatovali da su bilateralni odnosi dveju država na visokom nivou, što, pored ostalog, potvrđuje i podatak da je Austrija najveći investitor u srpsku privredu, navodi se u saopštenju Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije.

Ako ste propustili