Srbija je među retkim državama koje finansiraju rad dopunskih škola

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio je da će naša zemlja nastaviti da ulaže u rad dopunskih škola u inostranstvu, jer na taj način našoj dijaspori dajemo priliku da očuva srpski jezik, kulturu i tradiciju.

Šarčević je sinoć u Bernu, na svečanosti povodom 45 godina postojanja Dopunske škole na srpskom jeziku u Švajcarskoj, izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je interesovanje dijaspore za učenje srpskog jezika iz godine u godinu sve veće.

Srbija je među retkim državama koje finansiraju rad dopunskih škola, dodao je on i najavio donošenje novog pravilnika o ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu, koji bi trebalo da unapredi kvalitet nastave i funkcionisanje dopunskih škola.

Šarčević je preneo zahvalnost Ministarstvu spoljnih poslova i Ambasadi Republike Srbije u Švajcarskoj na dobroj saradnji, istakavši da naša ambasada u Bernu, na čelu sa ambasadorom Snežanom Janković, podržava i aktivno učestvuje u radu srpske dopunske škole i negovanju srpskog jezika.

Ministar se prethodno sastao sa nastavnicima i roditeljima učenika Dopunske škole na srpskom jeziku u Švajcarskoj i razgovarao o pravcima unapređenja nastave.

Roditelji su iskazali zahvalnost Vladi i resornom ministarstvu na uloženim naporima i sredstvima kako bi njihova deca imala šansu da očuvaju maternji jezik, tradiciju i kulturu, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili