Srbija izuzetno ceni principijelni stav Izraela o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da o dobrim odnosima sa Izraelom svedoče sve razvijeniji politički dijalog, intenzivnija ekonomska saradnja i prisustvo izraelskih investicija u Srbiji.

Zvanični sajt Vlade Srbije prenosi u celini obraćanje Dačića na otvaranju konferencije „Godine jubileja“, koja je posvećena obeležavanju 25 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa sa Državom Izrael:

„Dame i gospodo,

Predstavlja mi veliko zadovoljstvo da kao prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije zajedno sa ambasadorkom Države Izrael u Republici Srbiji otvorim ovu konferenciju kojom se obeležava 25 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Države Izrael.

Zahvaljujući zajedničkom zalaganju naše i izraelske strane, Srbija je ove nedelje domaćin današnje konferencije, sutrašnje centralne svečanosti u Narodnoj skupštini, i još nekoliko kulturnih događaja kojima se obeležava važan jubilej u odnosima sa Izraelom. To je prilika da se osvrnemo na bogatu tradiciju srpsko-jevrejskog prijateljstva koje je odolevalo najvećim istorijskim izazovima sa kojima su se oba naroda susretala, ali i prilika da istaknemo zajedničku usmerenost ka budućnosti i daljem jačanju odnosa i saradnje, međusobnog razumevanja i bliskosti.

O dobrim odnosima svedoče sve razvijeniji politički dijalog, intenzivnija ekonomska saradnja i prisustvo izraelskih investicija u Srbiji, kao i sve raznovrsnija saradnja u kulturno-prosvetnoj, naučno-tehnološkoj, turističkoj i drugim oblastima.

Posebno želim, ovom prilikom, da istaknem da Srbija izuzetno ceni principijelni stav Izraela o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, što se, bez svake sumnje, pozitivno reflektuje na kvalitet i sadržaj ukupnih odnosa.

Takođe, želim da istaknem da je krajem 2014. godine realizovana prva poseta na nivou premijera u istoriji odnosa dveju država kada je aktuelni predsednik Republike, tada premijer, Aleksandar Vučić, posetio Izrael.

Dozvolite mi i da podsetim na to da je Srbija svojim stavom prema pitanjima Holokausta, restitucije i planiranim projektima, kao što je izgradnja memorijalnog centra „Staro sajmište“, privukla pažnju vodećih svetskih i američkih jevrejskih organizacija. Sve u svemu, za naše ukupne bilateralne odnose se može reći da su na dobrom koloseku sa perspektivom da budu još kvalitetniji i sadržajniji.

Kao šef srpske diplomatije, moram da istaknem da dva ministarstva spoljnih poslova već godinama veoma dobro sarađuju, održavaju redovan dijalog u formatima bilateralnih konsultacija na kojima se razmatraju sva značajna bilateralna, regionalna i međunarodna pitanja. Ovakav model saradnje definisan je posebnim Memorandumom koji su dva ministarstva potpisala 2006.godine.

Ovom prilikom bih želeo da kažem da su poslednje konsultacije održane prošlog meseca u Beogradu i da, u neposrednoj komunikaciji sa našim prijateljima i kolegama iz Izraela, planiramo održavanje narednih već početkom 2018. godine. Na kvalitet odnosa sasvim izvesno utiče i profesionalnost i zalaganje aktuelnih ambasadora Izraela u Srbiji i Srbije u Izraelu, ali i rezultati rada njihovih prethodnika u proteklih 25 godina.

Ovaj svečani trenutak bih iskoristio i da pripadnicima jevrejskog naroda i jevrejske zajednice u Srbiji, Izraelu i širom sveta, čestitam Hanuku, a svima nama čestitam jubilej uz najbolje želje za lično zdravlje, uspeh i sreću, i prosperitet odnosa i saradnje Republike Srbije i Države Izrael.

Zahvaljujem na pažnji“, istakao je Dačić.

Ako ste propustili