Srbija ispoštovala svu proceduru prilikom zahteva za izručenje Haradinaja

Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je naša zemlja dostavila svu potrebnu dokumentaciju i više nego dovoljno potrebnih dokaza i činjenica da francuskih sud u Kolmaru donese pozitivnu odluku i dozvoli da Ramuš Haradinaj bude izručen Srbiji.

Ministarstvo naglašava da nisu tačni navodi suda u Kolmaru, koji je danas odlučivao o zahtevu za izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji, i ukazuje na to da je Srbija u potpunosti ispoštovala sve procedure i zahteve.

To je i sud potvrdio u svojoj izreci presude – da su ispunjeni uslovi za razmatranje zahteva za ekstradiciju, koji je Srbija dostavila u januaru 2017. godine.

Naime, to znači da je u potpunosti ispoštovana procedura koja je propisana Evropskom konvencijom o ekstradiciji i da je Srbija, uz Zahtev za izručenje, dostavila i Rešenje o sprovođenju istrage, Rešenje o određivanju pritvora, kao i Naredbu o izdavanju poternice.

Navedeni dokumenti su bilo dovoljni da francuski organi i na osnovu toga utvrde da su ispunjeni svi neophodni uslovi potrebni za izručenje Haradinaja.

Ministarstvo ističe da se Naredba o proširenju istrage od januara ove godine, koja je doneta i prosleđena sudu u Kolmaru, odnosi na isti predmet kojim se tereti Haradinaj za ratne zločine počinjene na Kosmetu i predstavlja sastavni deo prvobitne istrage (i istraga i proširenje istrage predstavljaju delove jednog istog postupka).

Sa druge strane, poternica za Haradinajem, koja je raspisana 2004. godine, obuhvata i proširenu istragu, samim tim što naredba za proširenje istrage predstavlja deo jednog istog predmeta, što je ukazano i dostavljeno sudu, po njihovom nalogu iz marta ove godine.

Ministarstvo ukazuje na to da je sudu takođe dostavilo i dodatnu dokumentaciju koja ne predstavlja dopunu Zahteva za izručenje, već objašnjenje da se Haradinaj ne tereti za ista dela pred srpskim organima, kao što se procesuirao pred Haškim sudom.

Naime, Haradinajeva odbrana je isticala da je protiv njega već pravosnažno okončan postupak pred Haškim sudom i da je oslobođen svih optužbi za koje mu se navodno ponovo sudi pred srpskim organima.
Upravo pojašnjenje koje je Srbija prosledila potvrđuje da se pred Tužilaštvom za ratne zločine protiv Haradinaja vodi postupak za događaje koji su se dogodili u junu 1999. godine, a koji nisu bili obuhvaćeni postupkom pred Haškim sudom, gde mu se na teret stavljaju događaji iz 1998. godine.

Iako je navedena dokumentacija blagovremeno dostavljena, sud je održao još jedno ročište početkom marta, na kojem je dodatno zatražio od Srbije da dostavi odgovore u vezi sa izmenama krivično-pravnog sistema Srbije, što je i dostavljeno.

Reč je, kako se navodi, o pojašnjenju novog zakona o krivičnom postupku, tužilačke istrage, kao i delova Krivičnog zakonika, koji se odnose na propisane maksimalne kazne za delo stavljeno na teret, kao i rokove zastarelosti za krivična dela ratni zločini.

U svakom slučaju, Srbija je, uz svo poštovanje kako domaćih, tako i međunarodnih procedura o ekstradiciji, dostavila svu potrebnu dokumentaciju i više nego dovoljno potrebnih dokaza i činjenica, dodaje se u saopštenju.

Ako ste propustili