Srbija insistira na izručenju Ramuša Haradinaja

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da neće biti razloga da francuski sud u Kolmaru odbije zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, budući da je Srbija dostavila svu traženu dokumentaciju, a pre tri dana su poslati i odgovori na sva dodatna pitanja.

Kuburović je objasnila da je ono što je bilo sporno dužina kazne koja može da se izrekne, s obzirom na to da je ranije krivično zakonodavstvo za zločin protiv čovečnosti predviđalo kaznu do 20 godina zatvora, dok je kasnije ta kazna izmenjena i postoji mogućnost izricanja kazne od 30 do 40 godina zatvora.

Prema njenim rečima, postavlja se pitanje koji je krivični zakon važio u vreme izvršenja dela koja se Haradinaju stavljaju na teret, odnosno da li postoji blaži zakon koji treba primeniti.

Ona je navela da su iz tog razloga sudu u Kolmaru dostavljeni izvodi svih zakonskih odredbi koje su važile od 1999. godine do danas, kako Krivičnog zakonika, tako i Zakona o krivičnom postupku.

Kuburović je ukazala na to da će nadležni organi oceniti šta će u konkretnom slučaju primeniti, i izrazila uverenje da su poslati odgovori već stigli u francuski sud.

Ministarstvo pravde Srbije je sudu u francuskom gradu Kolmaru u petak poslalo odgovore na dodatna pitanja, koje je dalo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine koje vodi istragu protiv Ramuša Haradinaja zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Apelacioni sud u Kolmaru je početkom meseca tražio da mu se do kraja marta dostave pojašnjenja zakonskih odredbi koje se odnose na dela za koja se Haradinaj tereti u Srbiji, imajući u vidu to da je za 6. april zakazan nastavak rasprave o zahtevu Srbije za njegovo izručenje.

Francuski sud je u dva navrata odlagao odluku o zahtevu, odnosno davanje mišljenja povodom zahteva Srbije za izručenje Haradinaja.

Apelacioni sud u Kolmaru ima zadatak da utvrdi ispunjenost uslova za izručenje koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji, koja ne oročava donošenje odluke, dok se postupak odlučivanja tog suda vodi u skladu sa procesnim zakonima Francuske.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili