Srbija i BiH uklanjaju necarinske trgovinske barijere

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potpisali su danas Protokol o uklanjanju necarinskih barijera u trgovini između dve zemlje.

Ljajić je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon potpisivanja ovog dokumenta istakao da je identifikovano 13 barijera koje sprečavaju intenzivniju trgovinsku razmenu i slobodan protok roba, i da se radi na njihovom otklanjanju.

Konkretno, kako je naveo, reč je o barijerama vezanim za izvoz pilećeg mesa i prerađevina iz BiH u Srbiju i obrnuto, problemu priznavanja analiza urađenih od strane akreditovanih laboratorija, što je uzrokovalo dugo čekanje robe, kao i izvozu piva iz Bosne i Hercegovine (BiH) u Srbiju zbog deklaracija.

Prema njegovim rečima, problem je postojao i sa izvozom malina, izvozom vode, sokova i brašna zbog uzorkovanja, izvozom mleka i mlečnih proizvoda iz Srbije u BiH zbog pakovanja, izvozom šećera iz BiH u Srbiju, kao i sa izvozom čelika iz BiH u Srbiju.

On je objasnio da je nakon dva sastanka radnih grupa dveju zemalja otklonjeno sedam barijera, dve će biti otklonjene do kraja januara 2018. i ostaju još četiri kojima će se grupa baviti u narednom periodu.

Jedna od barijera za koju će biti potrebno vreme i novac su granični prelazi Kotroman–Vardište i Ljubovija– Bratunac, na kojima se stvaraju velike gužve, ukazao je Ljajić i izrazio očekivanje da će biti rešen i preferencijalni tretman u javnim nabavkama.

Mislim da smo uspostavili model saradnje koji će biti primenjiv u odnosima dveju zemalja u trgovini, a koji možemo da predstavimo kao primer dobre prakse sa drugim zemljama u regionu, ocenio je potpredsednik Vlade.

On je podvukao da smo za relativno kratko vreme uspeli da rešimo najveći broj barijera u trgovini i zato ćemo na ovakav način krenuti da rešavamo probleme kakve imamo sa drugim zemljama – Makedonijom i Crnom Gorom.

Nama je apsolutni interes da imamo slobodan protok ljudi, robe i kapitala, ponovio je Ljajić, dodavši da postoje svi preduslovi da robna razmena dostigne rekordnih dva miliona evra, ukoliko ne bude drugih barijera.

Šarović je, ističući da je Srbija drugi najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH, objasnio da sve mere imaju za cilj da saradnju dveju zemalja poboljšaju i pojačaju, što pokazuje i rast razmene koji postoji svake godine.

On je ocenio da će taj rast ove godine iznositi 14-15 odsto, što su odlični rezultati, i što predstavlja novi snažan impuls unapređenju trgovinskih i ekonomskih veza.

Ministar je izrazio uverenje da će uštede ukidanjem barijera osetiti i budžeti dveju zemalja i privrednici, što će znatno doprineti trgovinskoj razmeni, uz napomenu da su i Srbija i BiH snažno opredeljene za unapređenje ekonomskih i trgovinskih odnosa.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili