Srbija i Albanija sarađivaće na izgradnji autoputa Niš–Merdare–Priština

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će Srbija i Albanija sarađivati na izgradnji autoputa Niš–Merdare–Priština, koji će omogućiti srpskim privrednicima izlazak na luku Drač.

Mihajlović je u obraćanju novinarima u Nišu istakla da se Srbija opredelila za saradnju sa Albanijom na tom vrlo značajnom infrastrukturnom projektu kako bi srpski privrednici, pored luke Bar u Crnoj Gori, mogli da razvijaju trgovinu i investicije preko albanskih luka.

To će doprineti i otvaranju novih radnih mesta, ukazala je ona i podsetila na to da će saradnja sa Albancima biti realizovana u raznim oblastima, što će doprineti stabilnosti čitavog zapadnog Balkana.

Potpredsednik Vlade je danas posetila gradilište novog stambenog objekta „Ingrad“ u centru Niša, za koje je izdata prva elektronska građevinska dozvola po objedinjenoj proceduri.

Prema njenim rečima, u našoj zemlji je izdato 23 odsto više građevinskih dozvola u avgustu ove godine, u poređenju sa istim mesecom 2015. godine.

Ona je podsetila na to da je resorno ministarstvo 1. januara uvelo izdavanje elektronskih građevinskih dozvola, što je predstavljalo veliki korak za građevinarstvo.

Vladu i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u narednom periodu očekuje sprovođenje kompletne reforme katastra, što će predstavljati drugi deo koji će nam omogućiti da imamo veći udeo građevinarstva u bruto-domaćem proizvodu, zaključila je Mihajlović.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili