Srbija dobro razumela poruku bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je Srbija dobro razumela poruku bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, i da će preduzeti odgovarajuće mere.

Stefanović, koji je i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao je nakon sednice tog tela da je predsednik Republike Aleksandar Vučić obavestio članove Saveta o političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji, u Kopnenoj zoni bezbednosti, pregovorima u briselskom dijalogu sa Prištinom, kao i o izazovima i pretnjama.

Uradili smo analizu situacije u regionu, kao i izazova u
okolnim zemljama, sa merama koje će Savet, po nalogu Vučića,
preduzimati u narednom periodu, rekao je on.

Stefanović je naveo da će se, u želji da se očuva mir i bezbednost u Srbiji, nastaviti sa praćenjem situacije, preduzimanjem mera očuvanja teritorijalnog integriteta, uz praćenje svih izazova i poteza koje vuku države u regionu.

Prema njegovim rečima, sve će se činiti da zemlja bude snažnija, mirna i bezbedna i da građani ne osećaju negativne posledice političkih dešavanja.

Stefanović je istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet svih okolnih zemalja, napominjući da su reakcije Beograda na izjavu Izetbegovića bile odmerene.

Nijedna izjava nije prejudicirala bilo šta loše ka BiH, niti smo prekinuli podršku suverenitetu te zemlje, a protivimo se pozicijama kojima se ističu elementi nasilja kako bi se narušio integritet Srbije, predočio je Stefanović.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da su prvi put izrečeni stavovi jednog od ključnih političkih faktora BiH, koji želi da se Srbija
raspadne.

Izetbegovićeva izjava je politička i nevažno je to što je u BiH priznanje Kosova tehnički nemoguće. U politici je greška kada se bavite tehnikom, a jako loše bi bilo kada bi neko u Srbiji uzvratio recipročno i rekao nešto slično, ukazao je Stefanović.

On je upozorio i na to da kada se šalju političke poruke kojima se želi zlo drugoj zemlji, time se utiče na regionalnu nestabilnost. Srbija je u ovom slučaju dužna da reaguje, dodao je on i ponovio da će naša zemlja nastaviti da štiti svoj teritorijalni integritet.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva

Ako ste propustili