Srbija će i dalje preuzimati obaveze prema Kosovu u okviru svog Ustava

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić ocenio je večeras u Briselu, povodom nastavka dijaloga na najvišem nivou između Beograda i Prištine, da je teško postići bilo kakav dogovor, jer se kao problem nameće konstantno insistiranje Prištine na nezavisnosti Kosova.

Nikolić je u izjavi za RTS, nakon razgovora sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost EU Federikom Mogerini koji je imao zajedno s predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je Mogerini saopštio ono što Srbija vidi kao dodatni problem, a to je neprekidna priča o neutralnom stavu EU o pitanju Kosova i Metohije, koji se ne primećuje.

On je objasnio da se sve konstantno svodi na to da Beograd mora da sprovede svoje obaveze koje je preuzeo, dok se od Prištine to ne očekuje.

Sve se svodi na to da Srbija prihvati nove obaveze, a institucije iz Prištine preuzimaju obaveze koje ne moraju bti izvršene, ukazao je predsednik Srbije.

On je rekao i da, između ostalog i zbog toga, nema prevelika očekivanja od večerašnjih razgovora sa predstavnicima Prištine, te da se nada da se bar postigne dogovor o ponašanju u nekim narednim situacijama poput nedavne kada je Priština na sever Kosova poslala specijalne policijske snage.

Nikolić je istakao da mu je poznato da albanski političari nose nezavisno Kosovo u srcu, ali je poručio da je to nemoguće dok postoji Srbija.

Mi želimo da tamo budemo vlast, znamo da je to nemoguće dok je ta teritorija pod upravom UN, ali treba naći rešenje u okviru dijaloga, rekao je Nikolić podsetivši da dijaloga ne bi ni bilo da ga Beograd nije podstakao 2012. godine.

On je upozorio i da građani Srbije nemaju neograničeno strpljenje, jer su već pet godina suočeni s velikim odricanjima.

Nama zato ne odgovara da se stvaraju sukobi niti da se šire, dodao je on.

Predsednik Srbije je rekao i da će u tom smislu večeras i razgovarati s predstavnicima Prištine, i izrazio uverenje da ima pitanja na koja Priština i Beograd moraju dati odgovor jer je situacija veoma uzavrela.

Nikolić je napomenuo da je bilo reči i o vozu sa srpskim obeležjima na koje Srbi imaju pravo sve dok smatraju Kosovo svojom teritorijom, “a koji je trebalo da bude predmet uništavanja, njegovi putnici predmet ubijanja, i to od strane nekakvih specijalnih jedinica koje tu ne smeju da se nađu”.

Postavilo se pitanje, iako smo premijer Aleksandar Vučić i ja zaustavili voz u Raški, zašto su se pojavile specijalne jedinice koje znaju da neće voz doći jer je o tome premijer Srbije obavestio mnoge diplomate, rekao je Nikolić.

On je ocenio da se tu radilo u suštini o proveri da li će biti sukoba, koji posle može da se proširi.

Ne može i ne treba da bude. Nama ne odgovora da se proširi, jer su svi spremni da daju podršku kosovskim Albancima u bilo kom potezu ka nezavisnosti. Ukazao sam šta sve predstavlja problem za bezbedan i miran život za Srbe. Mislim da tu teško šta može da se dogovori i o tome sam govorio Mogerini i upitao – šta to mislite da se dogovorimo sa njima, kada dolaze kao predstavnici nezavisne države, i imaju podršku svih vas, ukazao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naveo da je Mogerini rekla da nemaju baš podršku svih i podsetio da je ta podrška tolika da kod svakog glasanja mogu da računaju na podršku.

Takođe, on je podsetio pri tome da je Kosovo danas primljeno i zvanično u UEFA mimo svih pravila, uz obrazloženje da je dovoljno da postoji većina svih članica UN.

Prema njegovim rečima, onaj koji želi da spreči sukobe mora da radi ozbiljno i natera obe strane na ispunjavanje svojih obaveza.

Srbija će i dalje preuzimati obaveze u okviru svog Ustava, ali dolazi već pred zid i to su uslovi koje albanska strana mora da ispuni, pre svega Zajednica srpskih opština, naglasio je Nikolić.

Nikolić je upitao i hoće li ikada više da se pojave oni kojima nije dozvoljeno da se pojave sa dugim oružjem, podsetivši da Beograd nikada nije reagovao ni pretnjom oružjem ni policijom kada se promoviše ne samo nezavisnost, već Velika Albanija čak u Beogradu.

To što se desilo sa našim vozom ne može biti razlog za sukobe i rat, rekao je Nikolić.

On je rekao i da Mogerini nije večeras donela nikakav predlog ili papir koji treba potpisati, ali je navela da se oseća zastoj u razgovorima na najvišem nivou, godinu i po dana na nivou premijera i duže na nivou predsednika, te da joj se čini da Beograd i Priština treba da daju odgovor zašto je situacija uzavrela.

Predsednik Srbije je ponovio da razgovora o nezavisnosti Kosova nema, niti uopšte može da ih bude, ali ako kosovski Albanci žele da dogovaraju mir i zajednički bolji život, Srbija je raspoložena za to.

Nikolić je poručio i da dijalog, uprkos različitim stavovima, ima smisla.

Dijalog uvek ima smisla. Imao je smisao i pre 2012. godine, a potpuno je smislen posle 2012. godine, jer je doveo do smirivanja tenzija, ukazao je Nikolić.

On je ipak istakao da, ukoliko bi svi potezi albanske strane bili usmereni na dolazak do nezavisnosti Kosova, onda to više ne bi bio dijalog, već nametanje mišljenja i da na to Srbija neće da pristane.

Ako misle da EU može da nas uceni i pritisne, da bilo koja država na svetu može da nas natera da priznamo nezavisnost Kosova, onda se grdno varaju. I ne vidim čoveka u Srbiji koji bi mogao da bude izabran na neku funkciju tako što će prihvatiti uslove koje Albanci traže za Kosovo, rekao je Nikolić.

Nikolić je kao besmislene odbacio i tvrdnje pojedinih albanskih medija da se Srbi na severu Kosova naoružavaju.

To apsolutno nije tačno, jer je to nemoguće izvršiti na teritoriji koja je pod potpunom kontrolom Euleksa, Unmika, Kfora i policije u kojoj su zastupljeni Albanci. To je nemoguće i jer su svi prelazi pod potpunom kontrolom, rekao je Nikolić.

Izvor. Vlada Srbije

Ako ste propustili