Srbi sa Kosmeta juče brutalno napadnuti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić izjavio je danas da su albanski separatisti, uz podršku međunarodnih zapadnih krugova, juče napali naš narod na severu pokrajine, sa ciljem da nasiljem, terorom i zastrašivanjem okupiraju ovaj deo pokrajine.

Đurić je, u obraćanju javnosti nakon sastanka predstavnika Srpske liste sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je apsolutno siguran u to da je njegovo jučerašnje hapšenje u Kosovskoj Mitrovici i odvođenje s lisicama na rukama u Prištinu izvedeno uz odobrenje određenih zapadnih zemalja.

On je rekao da je nakon hapšenja bio maltretiran i tučen, a da je jedan poziv iz Beograda sprečio veći teror prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

Đurić je naglasio da je njegov dolazak na Kosmet bio najavljen na vreme, više od 70 sati pre skupa na kojem je učestvovao, u skladu sa svim sporazumima, i dodao da je notorna laž da institucije u Prištini o tome nisu bile blagovremeno obaveštene.

On je ponovio da su o dolasku na vreme obavestili i međunarodne misije i predstavnike privremene samouprave u Prištini.

Na jučerašnjem okruglom stolu u Kosovskoj Mitrovici, kako je naveo, trebalo je da se razgovara o tome kako da se prevaziđu problemi koji postoje između Srba i Albanaca i da se na miran i demokratski način dođe do kompromisa.

U Kosovskoj Mitrovici smo na slobodan način počeli da razgovaramo o budućnosti, a onda su na demokratski izabrane predstavnike Srba i goloruk narod poslali stotine do zuba naoružanih, ne mogu da ih nazovem policijom, to je razularena teroristička banda, da tuku goloruke i nenaoružane ljude, koji su hteli da razgovaraju o budućnosti, podvukao je Đurić.

To je sramota i onih koji su to učinili i onih koji su ćutali i prećutno se saglasili s onim što je urađeno, poručio je on i dodao da se oseća dobro, iako je zadobio nekoliko udaraca.

Ponosan sam na Srbe, na hrabre muškarce i žene koji nisu i neće pokleknuti. Srbi sa Kosmeta i Srbija će nastaviti da se bore za ono što je njihovo istorijsko pravo, poručio je Đurić.

On je rekao da će odluku o nastavku dijaloga sa Prištinom doneti predsednik Vučić, i ocenio da su jučerašnji događaji u Kosovskoj Mitrovici bili zapravo napad na proces dijaloga, te da su Priština i deo međunarodne zajednice, „jedni delima, a jedni nedelima“, pokazali stav prema dijalogu Beograda i Prištine.

Neko je želeo, kako je ocenio, da obesmisli dijalog, potkopa svaku mogućnost kompromisnog rešenja, zato što se plaše prava i pravde.

Nema nikakve sumnje da je to tako – da onaj ko se tako ponaša o dijalogu ništa dobro ne misli, ni o nastojanju da se neko rešenje nađe, već se samo želi stvaranje dodatnih problema, ukazao je Đurić.

Ovaj napad, kako je naveo, jeste kontinuirani pokušaj kroz niz incidenata, napada i situacija, kao i izmišljenih razloga zauzimanja severa Kosmeta, kako bi se promenila demografska slika i ostvario šovinistički cilj onih koji bi da Srba na Kosmetu ne bude.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da će ta lista izaći iz kosovske vlade, a da će 10 većinski srpskih opština na Kosovu i Metohiji formirati 20. aprila Zajednicu srpskih opština.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili