Spomenik Knezu MIlošu Obrenoviću

Spomenik Knezu Milošu Obrenoviću nalazi se u ulici Kneza Miloša na platou između zgrade Vlade Srbije i Saveznog zavoda za statistiku u Ulici kneza Miloša kod broja 20.

Odluka o podizanju spomenika doneta je 5.09.2003 godine od strane izvršnog odbora skupštine grada Beograda.  Doneta je odluka da se uradi replika spomenika „Takovski ustanak“ autora vajara Petra Ubavkića  i predstavlja srpskog vladara i arhimandrita Milentija prilikom odluke o dizanju ustanka. Original „Takovski ustanak“ je 1900-godine pripreman za svetsku izložbu u Parizu.

Za izradu replike izbarana je livnica „Stanišić“ iz Novog Sada. Spomenik je visine tri metara i je izlivena u bronzi i nalazi se na kamenom postamentu visine 1,5 metar. Spomenik je postavljen 26.septembra 2004.godine.

Ubavkićev orginal je 1900. godine pripreman za Svetsku izložbu u Parizu.

Na mestu gde je postavljen spomenik knezu Milošu nekada je stajao spomenik Borisu Kidriču od 1963.godine do 1996.godine. Spomenik Borisu Kidriču se nalazi na čuvanje Muzeju savremene umetnosti na Ušću.

Foto:Beogradske vesti

Next Post

Prva Bond devojka preminula u 90.godini - Eunice Gayson

Суб јун 9 , 2018
Glumica Eunice Gayson koja je zvanično bila prva Bond devojka u filmou „Dr.No“ preminula je u svojoj 90.godini. Eunice Gayson nije bila samo prva devojka iz serijala o Džemsu Bondu već i jedina koja je glumila u dva filma o Džemsu Bondu i to „Dr.No“ i „Iz Rusije sa ljubavlju.“ View this […]