Spomenik Dositeju Obradoviću

Spomenik Dositeju Obradoviću nalazi se u Studentskom parku u Beogradu, Kalemegdan 14.

Zalaganjem Srpske književne zadruge i Jovana Skerlića 1909.godine pokrenuta je inicijativa za podizanje spomenika u čast stogodišnjice smrti Dositeja Obradovića koja se obeležavala 1911.godine.

Kada je raspisan konkurs za ideju spomenika Dositeju Obradoviću uslovi su bili da bude u punoj veličini. a kоnkurs se оdazvalо dvanaest umetnika čiji su prispeli mоdeli bili izlоženi u оsnоvnоj škоli kоd Sabоrne crkve ( Оsnоvna škоla „Кralj Petar Prvi“).

U uži krug su ušli modeli Rudоlfa Valdeca, Tоme Rоsandića i Simeоna Rоksandića a komisja je izabrala rad Rudоlfa Valdeca, kоme je bila i pоverena izrada spоmenika.

Predlozi gde će se postaviti spomenik bilo je mnogo pa je jedna od ideja bila da se postavi na Terazijama ili u Makedonskoj ulici

Spomenik je svečano predstavljen 9.juna 1914.godine, i ako je bilo planirano 1911.godine, na skveru ispred današnje Biblioteke grada Beograda a tadašnjeg hotela „Srpska kruna“. Kada se preuredio Univerzitetski park ili ti Akademski park ( danas Studentski park) spomenik se premešta u nizu sa spomenikom Josifu Pančiću 1930.godine.

Na prednjoj strani isklesana je posveta „Dositeju Obradoviću zahvalni srpski narod“, a na zadnjoj piščev moto preuzet iz Pisma Haralampiju : „Ja ću pisati za um, za srce i za naravi človečke, za braću Srblje kojega su god oni zakona i vere“. Bronzana figura Dositeja Obradovića prikazuje prvog srpskog prosvetitelja kao „heroja pera, koji putuje svetom u potrazi za znanjem“. Dositej je predstavljen u pokretu, sa šeširom, knjigama i štapom u ruci, dok su na donjem delu postamenta ispisane njegove reči: „Iduć’ uči, u vekove gleda!“.

Spomenik Dositeju Obradoviću proglašen je za spomenik kulture 1967. godine.

Foto:Beogradske vesti

Dodaci

Ako ste propustili