Spomenik despotu Stefanu Lazareviću biće otkriven u Beogradu 19. aprila

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću, rad vajara akademika Svetomira Arsića Basare, koji će se nalaziti na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeva, Palmotićeva i Bulevara despota Stefana biće otkriven 19. aprila, saopštio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na svom Facebook nalogu.

Spomenik je izrađen po idejnom rešenju vajara Svetomira Arsića Basare, na osnovu postojećeg vajarskog dela ovog autora izloženog u postavci Istorijskog muzeja Srbije. Visina spomenika koji će biti izliven u bronzi iznosiće četiri metra bez postamenta, dok će postament, takođe u bronzi, biti visok svega devet centimetara, kako bi se omogućila bolja interakcija građana sa vajarskim delom. Despot Stefan je prikazan sa tipičnim atributima srednjovekovnog vladara, kao veliki junak i vešt ratnik, ali je istovremeno naglašena duhovna i intelektualna strana njegove izuzetne ličnosti. U desnoj ruci drži spušten mač, koji pripada tipu velikog viteškog mača sa produženom drškom kakav se koristio u Srbiji krajem 14. veka i bio u upotrebi u 15. veku, a u levoj ruci drži knjigu. Sam spomenik odiše snagom i odlučnošću koju je despot Stefan posedovao, reko je zamenik gradonačelnika.

Od ove godine, odlukom Skupštine grada Beograda, nagrada grada Beograda nosi ime ”Nagrada grada Beograda – despot Stefan Lazarević”, a svi dobitnici uz povelju dobijaju u statuu koju je radio akademik Basara. Zato je svečano otkrivanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću planirano u okviru manifestacije „Dani Beograda“ koja će se održati od 16 – 19. aprila 2021. godine.

Foto:ilustracija/A.M

Ako ste propustili