Specijalne jedinice ROSU ne mogu da se pojave severno od Ibra

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je Priština juče prekršila nekoliko sporazuma iz Brisela, i podsetio na to da tačka jedan Briselskog sporazuma govori o slobodi kretanja i pravu svih stanovnika da se slobodno kreću, bez mogućnost da ih neko u tome spreči.

Nikolić je u izjavi za novinare nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, održane nakon jučerašnjih događaja vezanih za voz na relaciji Beograd–Kosovska Mitrovica, rekao da postoji i odredba koja kaže da specijalne jedinice ROSU ne mogu da se pojave severno od Ibra bez dobrenja NATO i lokalne zajednice.

On je istakao i da EU i NATO nisu dali pravi odgovor na jučerašnje događaje.

Mi ikada nećemo otpočeti i izazvati sukob, ali smo država koja svoj narod i teritoriju mora da štiti, poručio je predsednik i dodao da je Kosovo teritorija pod kontrolom UN, uz veliku ulogu EU.

Prema njegovoj oceni, očigledno je da sporazumi u Briselu služe samo za to da se Srbija opomene na šta se sve obavezala, a da ih Priština gazi.

Nikolić je rekao da je njegova sugestija na Savetu za nacionalnu bezbednost bila da se sada u Briselu pregovara isključivo o tome kada će taj voz da prođe, odnosno o slobodi kretanja.

Sve drugo je bespredmetno. Ako nema slobode kretanja, ako smo je potpisali, ako je garant te slobode EU i NATO, koji je vojno prisutan, a ako to ne žele da obezbede, o čemu onda ovde razgovaramo sa kosovskim privremenim institucijama, rekao je predsednik Srbije.

Teritorija Kosova međunarodno-pravno je teritorija Srbije i u njoj svaki građanin mora da bude siguran, istakao je Nikolić.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili