Spasovdanska litija u Beogradu

Spasovdanska litija u Beogradu

Država: Srbija

Grad: Beograd

Spasovdanska litija u Beogradu je tradicionalna litija koja se održava svake godine na dan gradske slave, praznik Vaznesenja Hristovog – Spasovdan.

Prema dogovoru ugarskog kralja Žigmunda i despota Stefana Lazarevića, koji je sklopljen krajem 1403. ili početkom 1404. godine, Beograd je postao prestonica Srpske despotovine.

Način proslave gradske krsne slave osmislio je 1862. godine mitropolit beogradski Mihailo Jovanović, po čijem predlogu je i izgrađena Vaznesenjska crkva u Beogradu.

U riznici Vaznesenjske crkve se čuva autentični slavski barjak Uprave grada Beograda iz 1938. godine.

Poslednja litija po dolasku komunista na vlast u Jugoslaviji, održana je 1947. godine i tom prilikom su njeni učesnici bili kamenovani od strane skojevaca, da bi ubrzo i samo održavanje litije bilo zabranjeno.

Od 1993. godine Spasovdanska litija je ponovo obnovljena.

Kretanje litije

Litija kreće iz Vaznesenjske crkve. Ranije je išla ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, Terazijama, Pariskom i Ulicom kneza Sime Markovića do Saborne crkve Svetog arhangela Mihaila i Patrijaršijskog dvora, da bi se odatle preko Zelenog venca vratila do Vaznesenjske crkve.

Od 2021. godine, litija ide od Vaznesenjske crkve ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, preko Slavije i Bulevara oslobođenja do platoa hrama Svetog Save.