Smeštaj lica lišenih slobode u novom KPZ u Pančevu

Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su iz nekadašnjeg Okružnog zatvora u Pančevu sva lica lišena slobode preseljena u novi Kazneno-popravni zavod u tom gradu.

U saopštenju se precizira da je reč o ukupno 123 lica, među kojima je 90 osuđenih, 12 prekršajno kažnjenih i 21 pritvoreno lice, i dodaje da je u novi KPZ u Pančevu preseljeno i 25 osuđenika i pet pritvorenih lica iz odseka ovog zavoda u Vršcu.

KPZ u Pančevu je jedan od najmodernijih zatvora zatvorenog tipa u Srbiji, sa smeštajnim kapacitetom za 500 lica lišenih slobode. Ova ustanova je građena dve godine, u skladu sa evropskim standardima zatvorskih pravila i može se porediti sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije.

Prilikom izgradnje ovog zavoda ispoštovani su svi međunarodni standardi u pogledu humanog smeštaja, adekvatne zdravstvene zaštite lica lišenih slobode i čuvanja osetljivih kategorija, u koje spadaju i lica sa posebnim potrebama.

Vrednost projekta izgradnje i opremanja ovog KPZ iznosi 23 miliona evra, pri čemu ga je Razvojna banka Saveta Evrope kreditirala sa 18 miliona, a Srbija sufinansirala sa pet miliona evra, koji se odnose, pre svega, na opremanje objekata.

Zavod će imati približno 270 radnika, od čega je 170 novozaposlenih, a konkursi za popunjavanje radnih mesta u svim službama su u toku, navodi se u saopštenju i dodaje da će ovaj KPZ do kraja godine biti u potpunosti operativan.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili