„Slike i sećanja – afrička tikva u zbirkama MAU“-Radionice i za decu

Uz aktuelnu izložbu „Slike i sećanja – afrička tikva u zbirkama MAU“ ,Muzej afričke umetnosti-Andre Nikolića 14 ,održavaće se tokom marta i aprila kustoska vođenja za sve posetioce u stalnom terminu nedeljom od 11 do 13 časova (izuzev na praznik, 16. aprila). U istim terminima, za mlađu publiku, uzrasta od od 4 do 12 godina, biće priređene kreativne radionice „Kalabaš mudrosti“.

Slike i sećanja – afrička tikva u zbirkama MAU (kustosko vođenje kroz izložbu za sve posetioce)
Afrička tikva ili kalabaš pripada zbirci predmeta svakodnevne upotrebe MAU. Zbirka MAU datira iz perioda sredine šezdesetih do početka osamdesetih godina dvadesetog veka. Izložba „Slike i sećanja“ prati kalabaš kroz predmet, motiv, metaforu, dokumentarnu fotografiju, razglednicu, zapise u stručnoj literaturi i neobjavljenim beleškama – kao simbol Afrike i kvintesenciju idealnog i idealizovanog afričkog krajolika.

Kalabaš mudrosti (radionice za decu uzrasta 4-12 godina)
Afrička tikva – kalabaš koristi se za izradu predmeta različite namene. Od nje se prave muzički instrumenti, posude, činije, kašike, lule, pečati, itd. Tehnikama ukrašavanja su na površini kalabaša urezivani različiti motivi – životinjski, biljni ili geometrijski, dok su oslikavanjem najčešće kreirane scene iz afričkog života i afričke svakodnevice na suvenirskim predmetima. Po uzoru na predmete prikazane na izložbi, tokom radionica Kalabaš mudrosti deca će imati priliku da na površini tikvi iscrtaju i oboje ukrase koje će sami osmisliti. Dok traje izrada dekoracija deca će se, kroz priču, upoznati i sa legendama o kalabašu i njegovom upotrebom u Africi, kao i sa drugim mogućim načinima ukrašavanja površine tikve.

 Izvor: Muzej Afričke umetnosti
Foto:pixabay

Next Post

Sestra od osam godina spasila svog brata od otmičara ( Video)

Нед мар 5 , 2017
U gradiću Sprague u američkoj saveznoj državi Washington troje dece igralo se u parku u blizini kuće gde ih je čuvala dadilja. Troje dece 10-godišnji Brenden, njegova osmogodišnja sestra Delicia i njihov dvogodišnji brat Owen Wright doživeli su neverovatno potresan dan. U jednom trenutku prišao im je muškarac koji je oteo i počeo […]